Járai szerint fiskális diktatúrára van szükség

– Magyarország még éretlen az euróra, reálisan számolva 2015–2016-ban lehet bevezetni a közös fizetőeszközt –jelentette ki Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter, a jegybank korábbi elnöke a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén. Emlékezetes, korábban a Fidesz (e kormányban töltött be posztot Járai) politikusai 2014 táján már bevezethetőnek tartották az eurót. Járai úgy látja: gyenge, felkészületlen gazdaságra nem szabad ráereszteni az erős eurót. A megalakuló új kormánynak pedig azonnal új költségvetést kell készítenie, amelynek keretében drasztikus, gyorsan végrehajtott adócsökkentésre van szükség. Erről egy nappal korábban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke még úgy nyilatkozott, hogy a vállalkozások esetében 4, a lakosságnál pedig hat év alatt érhető el a régiós versenytársak adószintje. Korábban maga is arról beszélt, hogy azonnali, nagymértékű adócsökkentésre van szükség a kormányváltás után. Megfigyelők szerint a két állítás nem zárja ki egymást: bár a térségbeli adóterhelés elérése még annyi idő alatt is ambiciózus, amennyit Orbán megszabott, de az első, az adózóknak érzékelhető tehercsökkentést hozó intézkedéseket akár már idén év közben be lehet vezetni.

Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint az impozáns mértékű adóvágás strukturális reformok nélkül nehezen kivitelezhető. Ezt lényegében Járai is elismerte, amikor arról beszélt, hogy a kiadásokat is csökkenteni kell – ezek között a bürokráciát és a szociális ráfordításokat említette meg beszédében. Melynek során hangsúlyozta, hogy a saját véleményét ismerteti, nem a Fidesz gazdaságpolitikáját, de – mint jelezte – „van átfedés a kettő között”. Járai úgy fogalmazott, fiskális diktatúrára van szükség. Mégpedig azért, mert a magyar állam jelenleg a GDP 50 százalékát osztja el újra, miközben régiós versenytársainknál ez az arány csak 40 százalék. Hasonló arányokat mutat a GDP-arányos adóterhelés is: amíg nálunk ez 38,5 százalék, addig a régió többi országában csupán 30 százalék. Véleménye szerint az adórendszernek és az adókból fi nanszírozott szociális rendszernek munkára kell ösztönöznie és nem a szociális segély igénybevételére. Szükséges célkitűzésnek minősítette a Fidesz által meghirdetett egymillió új munkahelyet, kiegészítve azzal, hogy amíg Magyarországon a foglalkoztatási ráta 55 százalék, addig a hasonló népességű Csehországban 67–68 százalék.

– Magyarországot az IMF-hitel tartja a víz felett – fejtegette, majd hozzátette, hogy az ország gazdasági helyzete sokkal rosszabb, mint azt a jelenlegi kormány feltünteti. Szerinte a gazdasági növekedés idén kisebb lesz a kormány által becsültnél, ráadásul az új kormány megalakulásáig a költségvetés hiánya el fogja érni az egész évre tervezett összeg száz százalékát.

Ingatlanadó nem lesz a volt jegybankelnök szerint. – A vagyonadó logikája hülyeség, hiszen adózott pénzből inkább ingatlanvásárlásra kell ösztönözni embereket, mint rulettezésre – jelentette ki, kiegészítve azzal, hogy olyan vagyonadót azért elképzelhetőnek tart, amely az elmúlt tíz év vagyonosodását csapolja meg, de úgy, hogy a befizetett személyi jövedelemadóból levonható legyen a kivetett adó. Azaz, aki nem fizetett szja-t, az fizessen vagyonadót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.