Nyilvános az összes uniós fejlesztés

Február közepe óta az összes nyertes uniós pályázat adatai elérhetők a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján. Az EUTÉR alkalmazás révén mintegy 30 ezer projekt vált nyilvánossá, lekérdezhetővé, kutathatóvá, bárki számára hozzáférhetővé.

Soha nem látott méretű, nyilvános adatbázist nyitott meg EUTÉR néven a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A térinforma tikai alkalmazás révén az első Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) és az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) minden operatív programjának gyakorlatilag összes, mintegy 30 ezer nyertes projektje elérhető. Az EUTÉR nemcsak a pályázóknak készült, az elérhető adatok, statisztikák, speciális szűrési feltételek hasznosak a témában kutató szakembereknek, a fényképek, mozgóképek, látványtervek pedig a fejlesztésekkel foglalkozó újságíróknak adhatnak plusz tartalmat a témák feldolgozásához. A projektekről készült szöveges leírások abban segíthetnek, hogy az érdeklődők pontosan megismerhessék a támogatott beruházások tartalmát. Mindezeken felül az alkalmazás azoknak is hasznos lehet, akik egyszerűen csak tájékozódni szeretnének településük és környezetük, vagy akár Magyarország fejlődéséről, uniós pénzből megvalósuló modernizá ciójáról.

Megnéztük, hogy Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű régiójában, az észak-magyarországiban milyen fejlesztésekkel találkozhatunk. Az EUTÉR-en, a keresőprogramba beírtuk Miskolc nevét, amire megjelent a város térképe. Azon, konkrét helyszínekre
Megnéztük, hogy Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű régiójában, az észak-magyarországiban milyen fejlesztésekkel találkozhatunk. Az EUTÉR-en, a keresőprogramba beírtuk Miskolc nevét, amire megjelent a város térképe. Azon, konkrét helyszínekre lebontva, láthatóvá vált valamennyi megvalósult projekt ikonja. A kis képekre rákattintva az adott beruházásról kaptunk pontos információkat.

Aki ismeri a Google mapst, annak nem lesz teljes újdonság az EUTÉR, amely speciális térképeken teszi megismerhetővé a Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatott projektjeit. A fejlesztések között különböző szűrési feltételekkel lehet böngészni. Az egyik lehetőség a térbeli elhelyezkedés szerinti információ kérés, amikor a régiótól a kistérségi besoroláson keresztül a települési szintig kutathatók az adatok, de országos összefoglalók is lekérdezhetők. A szűrés eredménye először mindig a legmagasabb térbeli szinten jelenik meg. Innen a térképablakon belüli nagyítással érhetők el az alacsonyabb szintű adatok. Regionális, megyei és kistérségi bontásban, kördiagramban jelennek meg az összesített adatok, a településekre bontott nagyításnál az egyes projekteket a megvalósítás helyszínének megfelelő helyen, tematikus ikonokkal ábrázolták.

A négyzetbe zárt rajzokból több mint 90 különböző létezik az EUTÉR-ben, más-más jelöli például az oktatási, az egészségügyi, a vasútfejlesztési projekteket. Amikor rákattintunk a kiválasztott ikonra, megjelenik az aktuális fejlesztés általános információs ablaka, mely az alábbi adatokat tartalmazza: a megvalósítás helyszíne, a kedvezményezett neve, a projekt címe, a megítélt támogatás összege, a támogatás megítélésének napja, a kifizetett támogatás összege, kép a fejlesztésről.

A tartalom szerinti szűrés az egyes operatív programok közel teljes összefoglalására is képes, de különböző témák, altémák, a felhívások kódszáma is megadható keresési feltételként. Az alkalmazás segítségével a kiírásokon nyertes pályázók, kedvezményezettek nevei is lekérdezhetők. Az egyéb, adminisztratív szempontok szerinti szűrés lehetőséget ad eljárásrendtől az akciótervi időszakon, a szerződés dátumán, a szerződés összegén, a kifizetés összegén, a megvalósítás kezdő és befejező dátumán át egészen a projekt lezárásáig adatokat kérni. A szűrési feltételek kombinálhatók, a szűrési eredmények táblázatba menthetők.

Az időgép használatával időrendben tekinthetők meg a fejlesztések az előre kiválasztott területi egység térképén. Úgy is lehet szűrni, hogy csak a képekkel, videókkal, illetve dokumentumokkal ellátott fejlesztések jelenjenek meg, de tárgyszavas keresésre is lehetőség nyílik. A fejlesztés egyik kiemelt célja volt a visszatérő látogatók munkájának segítése. Erre jó példa, hogy az „új projektek” gomb használatával könnyen megtalálhatók a legutoljára rendszerbe került nyertes projektek. A fejlesztők azt szeretnék, ha az EUTÉR valódi, interaktív alkalmazássá válna, amely lehetővé teszi, hogy a szabadon elérhető, és folyamatosan frissülő tartalmú Google maps térképen megjelenő NFT- és ÚMFT-projektekhez képeket, videókat, weblapcímeket, bővebb leírásokat töltsenek fel. Erre nem csak az EUTÉR rendszergazdáinak van lehetőségük, de maguk a nyertes pályázók is módosíthatják az információkat, vagy kiegészíthetik azokat saját jelszavuk segítségével.

Az EUTÉR nemcsak a viszsza nem térítendő pályázatok adatait tartalmazza, de információval szolgál a visszatérítendő támogatásokról is, amelyeket a Jeremie program biztosít. Mivel ez esetben a fő kedvezményezett a Magyar Vállalkozásfejlesztési Zrt., a támogatási adatok itt összesítve jelennek meg, nem pedig egyes vállalkozásra lebontva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.