Borászok tiltakoznak a szerencsi hitel miatt

Nyolc tokaji borászati szervezet tiltakozik amiatt, hogy a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül az állam szerepet vállal a szerencsi szalmatüzelésű erőmű megépítésében. Az állami tulajdonú pénzintézetnek Varga István gazdasági miniszter adott engedélyt a beruházáshoz szükséges hitel folyósításával kapcsolatos tárgyalásokra.

Mindezt maga a szaktárca vezetője ismerte el abban a válaszlevélben, amelyet Demeter Ervin – mádi családi pincészete által a borvidéken érdekelt – fideszes országgyűlési képviselőnek küldött. Varga István szakértői véleményekre hivatkozva azt írta: a biomassza hamutartalma olyan összetevőkből áll, amely nem okoz különösebb levegőszenynyezést. A levélben megfogalmazottak szerint az MFB Zrt. kötelező érvényű feltételeket szabott a hitelt kérelmező cégnek, amelyeket az elfogadott. Zajlik a projekt jogi értékelése, valamint elkészült a hitel- és biztosítéki szerződések első tervezete is. A miniszter tájékoztatása szerint a végleges megállapodás márciusban jöhet létre az MFB, valamint a beruházó BHD Hőerőmű Zrt. között.

Tegnap nyolc tokaj-hegyaljai borászati szervezet nyílt levélben tiltakozott az ellen, hogy az MFB-n keresztül az állam szerepet vállal a vitatott beruházásban. Egyben a világörökségi helyszínekért felelős kulturális minisztert, Hiller Istvánt kérik arra: járjon közbe annak érdekében, hogy a hitelszerződés ne jöhessen létre. A borászok emlékeztetik a minisztert, hogy az ügyben elkezdett UNESCO-vizsgálat még nem zárult le. A borászati szervezetek attól tartanak, hogy a tokaj-hegyaljai kultúrtájtól a beruházás miatt megvonhatják a világörökségi címet. A kultuszminisztertől a bortermelők arra is várják a választ, hogy ha ez bekövetkezik, azért ki vállalja a felelősséget.

A BHD Hőerőmű Zrt. által igényelt hitel pontos öszszegéről egyelőre nincs információ. Hujber Ottó, a társaság igazgatóságának elnöke korábban azt nyilatkozta tudósítónknak, hogy a beruházás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által elvégzett világörökségi hatástanulmánynak megfelelően két ütemben valósul meg. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 50 megawattos erőmű helyett két kisebb – 25–25 megawattos – erőmű épül fel a Szerencsi Ipari Parkban. Az első építésének kezdetét áprilisra tervezik, s az üzemeltetés tapasztalatai alapján készülne el a második blokk. Az első ütem költségvetése meghaladja a 20 milliárd forintot. Ebből a befektetők által biztosított összeg mintegy 5,5 milliárd forint, a fennmaradó öszszeget szeretnék hitelből finanszírozni. Hujber Ottó azt is elmondta: a második ütem nem biztos, hogy megvalósul, mert elege van a borászok folyamatos gáncsoskodásából.

Demonstráló gazdák – Féltik a zöldet
Demonstráló gazdák – Féltik a zöldet A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.