Ezermilliárdok csak reformból lesznek

Attól függően, melyik környező országhoz igazítaná a magyarországi adóterhelést Orbán Viktor, az 1000 milliárd forinttól a 3000-4000 milliárd forintig terjedhet az a bevétel, amiről lemondana egy Fidesz-kormány a következő 4, illetve 6 évben.

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a cseh vagy a lengyel adószint elérése kevesebb erőfeszítést igényelne, de például a szlovák adóterhelés utolérése nagyon ambiciózus, már-már teljesíthetetlen kihívást jelentene a pártelnök által említett időszak alatt.

Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers adópartnere szerint ekkora mértékű bevételkiesést kétféle módon lehet ellensúlyozni. Vagy az adócsökkentés hatására beinduló gazdaság kitermeli a jogszabályok változása miatt a büdzséből papíron kieső bevételt, vagy az újraelosztási rendszerben történnek „hatalmas hatékonyságnövelő” intézkedések, kevésbé népszerű kifejezéssel reformok. A szakértő szerint már az eredmény lenne a következő években, ha a tb-járulékot csökkenteni tudná az új kormány, miközben a többi elvonási formánál nem kellene újabb és újabb módosításokkal szembesülnie a cégeknek.

– A stabilitás nagy érték a vállalkozásoknál – hangsúlyozta Erdős Gabriella, aki szerint a legnagyobb hozadéka az Európában szinte egyedülálló, ezért az adórendszerben idegen testnek tekinthető iparűzési adómegszüntetésének lenne, ám erre nem lát esélyt. Az önkormányzatoknak mintegy 500 milliárd forintot hozó adónem pótlására ugyanis jelenleg nem látszik megoldás.

Ahhoz viszont, hogy a legalacsonyabb adószintű országokhoz csatlakozzon Magyarország, a szakértők szerint az alábbi menüt kellene felkínálni: öt százalékpontos járulékcsökkentés, az iparűzési adó eltörlése és 2-3 százalékpontos vágás a társasági adónál.

Arra nem lát módot László Csaba, a KPMG tanácsadó cég adópartnere, volt pénzügyminiszter, hogy a bevételek átcsoportosításával lehessen végrehajtani Orbán programját. A lakossági, illetve vállalati jövedelemadók mérsékléséhez szerinte a fogyasztási adóknál nincs elegendő mozgástér. Az áfa felső, 25 százalékos kulcsa a kivethető legmagasabb érték Európában, azt növelni már nem lehet. Marad tehát a kiadások drasztikus visszavágása, az ellátási rendszerek reformja.

A statisztikákat bújva az derül ki, hogy a magyar adóztatás szintje Európában nem számít magasnak, viszont a térségben igen. Van tehát lehetőség az elvonások mérséklésére, ám pusztán a bevételek újrahangolásával nem érhető el. Persze lehet, hogy az ellenzéki párt abban bízik, a kamatkiadásoknál sikerül megfogni annyi pénzt, ami fedezi az adócsökkentés költségét, amint erre korábban többször is utaltak fideszes politikusok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.