Fegyverkereskedőkért énekeltek a sztárok

Csúnya történet kerekedik a nyolcvanas évek legnagyobb, az etióp éhínség enyhítésére kitalált segélykoncertjéből. Nem a szervezők szándékával vagy a céllal volt a baj, hanem az eredménnyel. A Live Aid bevételeiből ugyanis csaknem teljes egészében fegyvereket vásároltak.

Bob Geldof, a magát rockzenészből nemzetközileg elismert támogatásgyűjtővé kinőtt élő brit legenda felháborodottan reagált a BBC külföldi adásaiban elhangzott hírre, hogy az 1984–1985-ös etiópiai éhínség áldozatainak felajánlott pénz mintegy 95 százalékát a felkelők fegyvervásárlásra és egyéb katonai célokra sikkasztották el. Pedig a hír, úgy tűnik, nehezen kezdhető ki, miután a BBC munkatársai igencsak hosszú ideig gyűjtötték az adatokat, s a mozaikdarabokból összeálltított történetet a héten teregették ki a BBC World Service tényfeltáró műsorában.

A Live Aid segélykoncertet szervező rockzenész figyelmét egyébként éppen a brit közszolgálati médium riportjai hívták fel az afrikai szegénység mértékére és késztették cselekvésre. Akkor mintegy nyolcmillió etiópot érintett a szárazság okozta élelmiszerhiány. Első lépésként Geldof életre hívta a Band Aid-et, amely 1984 karácsonyára elkészítette a rövid idő alatt hárommillió példányban elkelt Do They Know It’s Christmas? című szóló lemezt. A következő év júliusában pedig a londoniWembleyben és a philadelphiai JFK Stadionban egymást követően rendezték meg az azóta is emblematikusnak tartott segélykoncertet. A BBC műsora szerint a koncertek bevétele elérte a 284 millió dollárt. A rockzenei akció a világ érdeklődésének középpontjába került, miután a műholdas kapcsolat révén hatvan ország közel 400 millió tévénézője láthatta az eseményeket.

A BBC csütörtök délelőtt sugárzott újabb beszámolója rávilágít arra a körülményre, hogy 1984–1985-ben az etióp kormány harcban állt az északi Eritrea és Tigré szövetségi tartományokban tevékenykedő felkelőkkel. A vidék nagy része a hivatalos szervek ellenőrzésén kívül állt, így a jótékonysági szervezetek Szudánból vitték be ide a segítséget, miután annak továbbítását Mengisztu Hailé Mariam kormánya megtagadta. Ennek egy része élelmiszer, másik része készpénz volt, amelyből Etiópia működőképes termőföldjeiről kellett volna gabonát vásárolni. A rádióműsorból azonban az derült ki, hogy ellenálló katonák gabonakereskedőknek adták ki magukat, és a nyugati felajánlásokból származó óriási összegek fejében a kialkudott magok helyett homokkal megtöltött zsákokat adtak át. A rebellis harcosokat, a Tigrinyai Népi Felszabadítási Frontot Etiópia jelenlegi kormányfője, Meles Zenawi vezette, aki 1995 óta áll az ország élén és ígéretes demokratikus reformjainak köszönhetően Afrikában és a nyugati világban egyaránt általános elismerést élvez.

A BBC persze nem a levegőbe beszél. Az adásban megszólalt a felkelők egyik parancsnoka, Gebremedhin Araya, aki felidézte, miként álcázta magát muzulmán kereskedőnek, hogy félrevezesse a segélyszervezetek képviselőit. A Tigrinyai Népi Felszabadítási Front volt katonai parancsnoka, Aregawi Berhe sem rejtette véka alá, hogy bizony a kezükön átment mintegy százmillió dollár 95 százalékát „térítették el” saját céljaikra. Geldof azonnal erős kétségeit fejezte ki. Úgy vélte, ha a rendelkezésre álló pénzekből valóban ennyi tűnt volna el, akkor több mint egymillió éhezőnek kellett volna elpusztulnia. A zenész amiatt is aggódott, hogy a sikkasztásról szóló hírek hallatán a briteknek elmegy a kedvük az adakozástól, ami szerinte tragikus lenne. Kifogásolta a BBC állításait a Band Aid egykori hivatalnokai által a közszolgálati médiumhoz intézett levél is, mely azt hangsúlyozza: „a közvéleménynek nem szabad azt hinnie, hogy a világ egyik legszegényebb országa számára felajánlott pénzekkel visszaélések történtek, vagy az emberek hiába nyúltak a zsebükbe”.

Az üggyel már foglalkozó The Times napilap szerint Meles Zenawi addisz-abebai hivatala egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. A BBC tartja magát munkatársai értesüléseinek hitelességéhez. Őket erősíti az amerikai titkosszolgálat egyik 1985-ös jelentése is, amely arról szólt, hogy az adományok egy részét „majdnem biztosan” katonai célokra térítik el.

A szándékkal nem volt baj
A szándékkal nem volt baj
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.