Felmondóleveleket kézbesít az amerikai posta

Az amerikai posta tíz évre szóló stratégiát hirdetett, hogy kilábaljon kilátástalannak tűnő helyzetéből.

Az Európában néhány éve még a Tour de France-ról is jól ismert US Postal Service (USPS) az idén 7 milliárd dolláros veszteséget tervez, s ha nem vezetnének be sürgősen takarékossági intézkedéseket, akkor számítások szerint a vesztesége 2020-ra mellbevágó méretűre, 238 milliárd dollárra duzzadna. Rontja a helyzetet, hogy az állami cégnek a saját lábán kell megállnia, szövetségi támogatásban ugyanis nem részesül. A saját árbevételére építő vállalat nemrég 10 milliárd dolláros kölcsönt kapott az amerikai kincstártól, és az idén újabb hárommilliárdra tart igényt.

Első körben a legegyszerűbb – az évi 3,3 milliárd dollárt érő – takarékossági intézkedést a szombati kézbesítés megszüntetése jelenti. A postahivatalok viszont ezentúl is nyitva tartanak a hét hatodik napján. Magyarország ebben megelőzi Amerikát, mint ahogy a vidéki postahivatalbezárási folyamatban is. Amerikában még csak most tervezik, hogy a kisebb helyi fiókokat bezárják és a postamestereket nagy forgalmú helyekre, például bevásárlóközpontokba, vegyeskereskedésekbe költöztetik. A USPS 36 500 postahivatalt tart fenn, ezeket heti átlagban alig hatszázan keresik fel. A hivatalok gyérítésével évi 10 milliárdot spórolhatnának, ám hogy ezt megtehessék, előbb felmentést kell kérniük a szövetségi törvény alól, amely szerint gazdasági okokra történő hivatkozással nem lehet bezárni postát.

A szolgáltatás privatizációja sem járható út, a masszívan veszteséges postára hiába keresnek vevőt. Nincs olyan magáncég, amely vállalná, hogy ugyanannyiért kézbesíti a küldeményt Alaszkából Floridába, mint mondjuk Manhattanből Brooklynba. A fél kontinensnyi országban a díjszabás független a „leküzdendő” távolságtól. A tarifareformra is szükség van, s ez egyértelmű áremelést valószínűsít.

Joseph Corbett, a postavállalat pénzügyi vezérigazgatója emellett az 596 ezres létszám 30 ezres szűkítését is kilátásba helyezte – írja a Reuters. A szakszervezetek ellenzik az elbocsátásokat és szerintük a szombati műszakot sem szabadna feladniuk. Ehhez egyébként a postatörvény módosítása is szükséges.

Az e-mailek korában gyorsan csökken a hagyományos levelek mennyisége, s ezt, a posta számára hátrányos folyamatot egyelőre nem tudják megállítani a US Postal vezetői sem. 2006-ban még 213 milliárd volt a kézbesítendő küldemények száma, ez tavaly 177 milliárdra csökkent. Innen már lassú lemorzsolódással számolnak, 2020-ra 150 milliárdon stabilizálódhat a forgalom.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.