Életpálya-tanácsok – ingyen

A dolgozó felnőttek negyede, a fiatalok 39 százaléka más szakmát választana, ha újrakezdhetné. E probléma felszámolása a célja annak az ingyenes életpálya-tanácsadó programnak, amelyet a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal indított.

Huszonnégy városban, életkortól függetlenül, ingyen kaphatnak életpálya-tanácsadást azok, akik részt vesznek a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal nemrég indult programjában. Az uniós támogatással megvalósuló kezdeményezés nem kizárólag az álláskeresést segíti – bárkinek lehetőséget ad arra, hogy megtalálja a számára ideális pályát. Miközben a pályaorientáció, az életpálya-tervezés és a karrierfejlesztés alapvetően befolyásolja az ember érvényesülését, hazánkban erre alig fordítunk figyelmet.

– Magyarországon több mint nyolcezer munkakörben kínálnak állásokat, az emberek többsége azonban alig egy tucatot tud felsorolni – hoz példát Borbély-Pecze Tibor Bors, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal projektvezetője. Az üres álláshelyek száma nem kizárólag a kereslet és a kínálat függvénye, egyebekre, például az álláskeresők látásmódjának fejlesztésére is szükség van a kívánt foglalkoztatási szint eléréséhez.

Magyarországon ekkora méretű pályaorientációs projekt, mint a mostani, még nem valósult meg. Utoljára a rendszerváltozást megelőzően, 1971-ben döntöttek hasonlóan nagyszabású programról. Az életpályatanácsadás során figyelemmel vannak az adott régió jövedelmi viszonyaira, infrastrukturális ellátottságára, vagy épp képzési sajátosságaira. A programban foglalkoztatott ötven szakképzett életpálya-tanácsadó az egyes intézményekben eddig is elérhető, ám erőforráshiánnyal küzdő szakmai hálózat megerősítésére szolgál. A cél egy egységes, az egész életutat támogató tanulás mellé rendelt, élethosszig tartó karriermenedzselést segítő rendszer kialakítása. Minderre az EU több év alatt milliárdos támogatást biztosít, a fenntartást azonban hazai pénzből kell megoldani.

Az életpálya-tanácsadás nem azonos a pályaválasztási tanácsadással, az érintettek köre a pályaválasztás előtt állóknál jóval szélesebb csoportot ölel fel. A tanácsadók ingyenesen nyújtanak egyéni, csoportos vagy internetes tanácsadást, valamint csoportos fejlesztést a pályaválasztó fiatalok szüleinek, pályamódosítás előtt állóknak, vagy a pályavitelük megerősítésében érintett felnőtteknek is – mondja a szakember. Az életpályatervezés nélkül nem valósulhat meg a már régóta emlegetett élethosszig tartó tanulás sem, illetve segít a munkavállalóknak, hogy rájöjjenek, nem szabad mindig felülről várni a döntést, szakmai fejlődésükért saját maguk is felelősek. Nagyon gyorsan változik a világ, a felhasználható tudás és a munkáltatók igényei. Egy aktív ember négy-öt évtizedet is dolgozik, s muszáj követnie a változásokat a siker érdekében. Fiataloknál pedig az is fontos, hogy eleve legyenek felkészülve a körülöttük végbemenő változásokra – teszi hozzá Borbély-Pecze Tibor Bors. A tanácsadás során több alkalmas konzultációt biztosítanak az ügyfeleknek. A programtól nemcsak a munkaerőpiac átláthatóságának javulását várják. Közügy, hogy az aktívak teljesítménye növekedjen azáltal, hogy jó a közérzetük a szakmájukban.

A modern információs társadalomban szükségszerű, hogy a hagyományos csatornák mellett a digitális, internetalapú kommunikáció eszközeit is hasznosítsa a program. Ezért 2010 első negyedévében elindul a Nemzeti Pályaorientációs Portál, amelyen különféle felmérő eljárások, kérdőívek, szakképesítés, foglalkozásbemutatók és munkaerőpiaci információk egyaránt elérhetők. A projektgazdák célkitűzése megteremteni a szakma képviselőinek virtuális közösségét, amely később alappillére lesz a szakmai párbeszédnek.

Életpálya-tanácsadás Budapesten. A karrierfejlesztés alapvetően befolyásolja az érvényesülést
Életpálya-tanácsadás Budapesten. A karrierfejlesztés alapvetően befolyásolja az érvényesülést
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.