Valószínűtlenül erős a forint?

Egymást követik a hírek Európa problémás államairól, ám minderről a forint jegyzése mintha tudomást sem venne. Elemzők szerint elképzelhető a tartósan 260 forint vagy ahhoz közeli eurójegyzés, a helyzet azonban igen törékeny.

Immár napok, de inkább hetek óta igencsak erős oldalát mutatja a forint a devizapiacon. Kedden a bankközi kereskedésben 266,28 forint is volt az eurójegyzés, miközben a nemzetközi színtér tele van a görög, a spanyol, vagy akár az ír gondokkal, ráadásul egyre többen emlegetik a kínai gazdaságban meghúzódó problémákat. Az ilyen hírek korábban rendszerint hatással voltak a magyar deviza árfolyamára, s az ilyenkor gyengült is, most azonban egyelőre nyoma sincs hasonlónak. Mindezt akár magyarázhatja is a Credit Suisse által készített összeállítás. A pénzintézet havonta vizsgálja csaknem egy tucat makrogazdasági és piaci mutató alapján, hogy hogyan lehetne értékelni a feltörekvő devizákat. A korábbi négy hónapban a forint kivétel nélkül szerepelt a képzeletbeli dobogón, a múlt hónap végén azonbanmár holtversenyben, de az élen állt.

– A forint helyzetét értékelve egy dolgot nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez pedig Magyarország külkereskedelmi egyensúlyának alakulása, pontosabban az, hogy immár a GDP 4 százalékát meghaladó külkereskedelmi többletünk van.Hamás nem változott volna, ez már önmagában is azt jelenti, hogy a korábbiakhoz képest havonta mintegy félmilliárd eurónyi többlet-forintkereslet jelenik meg a piacon, ami kifejezetten erősíti a jegyzést – magyarázta a Népszabadságnak Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő vezető elemzője. Ez az exporttöbblet kompenzálja azt a hatást, amit a válság következtében jelentősen csökkenő devizahitel-felvételi kedv jelent, azaz drasztikusan lecsökkent az országba áramló devizahitelek mennyisége. A kisebb hitelbeáramlás elvileg kisebb támaszt jelent a forintnak, mint korábban, de úgy tűnik, a külkereskedelmi többlet egyelőre elegendő a forint árfolyamának stabilizálásához is.

Ebben a környezetben az sem lenne meglepő, ha a magyar deviza euróval szembeni jegyzése a 260-as szintig kúszik, amelyben azért az is benne van, hogy bár a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nincs konkrét árfolyamcélja, azért igyekszik „finomhangolni” azt. Nem beszélve arról, hogy a gazdaságpolitika számára – éppen a devizahitelek nagy aránya miatt –szociális kérdés is a forint jegyzésének alakulása. – Nagy az indíttatás, hogy a magyar devizát erős szinten tartsák – fogalmazott az alapkezelő stratégája. Szinte biztos: amennyiben a forint markánsan gyengülne, a jegybank válasza egy kamatemelés lenne.

Kicsit máshogy látja a helyzetet Török Zoltán, a Raiffeisen bank elemzője. Úgy véli, a görög, a spanyol vagy az ír gazdaság gondjait boncolgató tudósítások most abszurd módon nem gyengítik, hanem éppen erősítik a magyar devizát. Szerinte olyan vélekedés érzékelhető, hogy a most problémásnak tartott országokkal szemben a kelet-közép-európai államok lehetőségeikhez képest rendbe tették magukat. A lengyelekről, a csehekről és rólunk is el lehet mondani kedvező dolgokat – mondta a szakember.

A körülményeket figyelembe véve viszont a forint árfolyamának nem itt, hanem érdemben gyengébb szinten kellene állnia – állítják egybehangzóan. A helyzet igencsak törékeny voltára hívta fel a figyelmet Török is. Különösen azért, mert pontosan Magyarország az, ahol igen gyorsan megváltozhat a megítélés, azaz mégiscsak magasnak tartanák a GDP-arányos államadósság mértékét. A Raiffeisen elemzője szerint nem kérdés, hogy ez a változás bekövetkezik, csak az bizonytalan, mikor. Ezt erősítheti, ha újabb nem túl örvendetes hírek kapnak szárnyra a globális pénzpiacon.

Különösen Kínára kezd figyelni a pénzvilág. Hihetetlen forrásokat pumpáltak a gazdaság élénkítésébe az elmúlt évben, amelynek már nem csak az előnyei látszanak. Kénytelenek ismét beavatkozni, ám ha túl komolyan szigorítanak, akkor nagyon lelassulhat a növekedés, míg ha szabadon hagyják a folyamatokat, akkor a bankok rossz hitelállománya nőhet meg hirtelen. Az ázsiai ország igen kínos helyzetbe került, s ha nem megfelelően kezelik a gazdaságot, akkor annak hatásai már bizonyosan a forint jegyzésében is nyomot hagynak. Török Zoltán ehhez hozzátette: júniusra bizony már 285 forintos eurójegyzés a célárfolyamuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.