Az IMF úgy véli nem tárgyalt a Fidesszel

– A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem folytatott tárgyalásokat a Fidesszel – mondta a Reuters hírügynökségnek a nemzetközi pénzügyi szervezet budapesti állandó irodájának vezetője. Irina Ivascsenko hozzátette: „informális eszmecserét” ugyanakkor folytattak a legnagyobb ellenzéki párt képviselőivel. Ezen a magyar gazdaság helyzetéről egyeztettek, és a valutaalap bemutatta világgazdasági előrejelzését. Az informális találkozón a Fidesz képviselői azt mondták, hogy kormányra kerülése esetén a párt a költségvetési hiány csökkentésére törekszik – mondta az IMF budapesti irodavezetője. Irina Ivascsenko ugyanakkor kifejtette: a bruttó hazai termék (GDP) arányában számolt 2010-es államháztartásihiány-cél „még mindig 3,8 százalék.”

Ezen nyilatkozatával a napokban megjelent hírekre reagált az IMF budapesti irodájának vezetője. Az Eurasia Group nevű politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport értesülései ugyanis arról szóltak, hogy a Fidesz az elmúlt hetekben „informális beszélgetéseket” folytatott a valutaalappal és az EU-val, felvetve a GDP-arányos idei államháztartásihiány-cél emelésének szükségességét a jelenlegi 3,8 százalékról 7 százalék körüli szintre. Az Eurasia Group szerint az IMF és az EU „valamilyen középutas, 5-5,5 százalékos” hiányt tudott csak elképzelni, de csak azzal a feltétellel, hogy az új kormány hiteles konszolidációs lépéseket tesz.

Tegnap Szapáry György volt jegybanki alelnök, aki a Fidesz delegációjának tagjaként vett részt a megbeszélésen, úgy fogalmazott: – Elmondtuk, hogy a Fidesz elkötelezett a pénzügyi stabilitás mellett, de számokról nem beszéltünk, hiszen a Fidesz akkor tud csak leltárt készíteni a valós helyzetről, ha kormányra kerül. Semmilyen előzetes megállapodás nem történt, nem is történhetett, hiszen az IMF nem pártokkal, hanem kormányokkal állapodik meg – hangsúlyozta Szapáry György. (Január végén egyébként a svájci Klostersben Orbán Viktor egy nemzetközi befektetői vacsorán tárgyalt –többek között – John Lipskyvel, az IMF első vezérigazgató-helyettesével is. A megbeszélések során az ország gazdasági helyzetéről és az ország előtt álló kihívásokról volt szó.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.