Megérkezett a regisztrációs jegy

A díjtalanul utazóknak tegnaptól ingyenes regisztrációs jegyet kell váltaniuk utazásaik során. Az adófizetőknek eddig 300 millióba került az új rendszer, amelyet egy hónapja a Fidesz még üdvözölt, ma már azonban kormányra kerülése esetén eltörölne.

Tegnap óta regisztrációs jegyet kell váltaniuk azoknak, akik ingyen utazhatnak a MÁV-Start, a GYSEV és a Volán belföldi járatain. Ezeket a jegypénztáraknál, a sofőrnél, a kalauznál, illetve online módon vehetik meg – ez utóbbi esetben a regisztrációs jegyeket a már korábban felállított internetes jegykiadó kioszkokban vehetik át az utasok. A megváltott regisztrációs jegyek 24 óráig érvényesek. Normál jegykiadó automatáknál ugyanakkor nem kaphatók – itt ugyanis felmerül a veszélye, hogy egy vásárló több ilyen regisztrációs jegyet is igénybe vehetne. Szollár Domokos kormányszóvivő elmondta: az új rendszer bevezetésének célja, hogy a befolyt információk alapján a valós igényekhez jobban alkalmazkodó kedvezményrendszert alakítsanak ki. „Hússzor mérünk és egyszer vágunk” – fogalmazott a szóvivő, aki azt reméli, hogy a regisztrációs jegyek forgalmazásával ki lehet szűrni a potyázókat, illetve a regisztrációs jegyek felhasználási adatai alapján karcsúsítani a jelenlegi, vélhetőleg pazarló kedvezményes rendszert. Szollár Domokos példaként említette, hogy jelenleg Magyarországon 7,7 millió utasnak van különféle kedvezménye.

Mivel a cél a díjtalan utazási igények pontos felmérhetősége, így nem vezettek be „regisztrációs bérletet”. A megváltott regisztrációs jegyek 24 óráig érvényesek. A vonatokon, buszokon július elsejéig még nem büntetik a regisztrációs jegy nélkül kedvezményes jeggyel vagy ingyenesen utazókat, ám utána ötszáz forint pótdíjat kell fizetnie a mulasztó utasnak.

Szollár Domokos elmondta: az új rendszer bevezetésének a költségeit a MÁV büdzséjéből fizették, a rendszer létrehozása becslések szerint 300-330 millió forintba került. A rendszert a már meglévő gépesített jegykiadókat üzemeltető cégek hozták létre az üzemeltetési szerződésük alapján. A gazdasági és közlekedési tárca korábban 1-1,5 milliárdos teljes költséggel kalkulált. A kormányszóvivő szerint a rendszer üzemeltetésének teljes költsége azon múlik, hogy hányan veszik igénybe a regisztrációs jegyet, mivel egy jegy nyomtatása 5–15 forintos költséget jelent.

Kérdés, hogy ablakon kidobott pénz lesz-e a rendszerbe belefektett összeg. Idén januárban ugyanis Fónagy János, a Fidesz szakpolitikusa még azt mondta, hogy „jó ötletnek tartja a regisztrációs jegy bevezetését, mivel így fel lehet mérni az utasok igényeit”. Tegnap viszont a honatya már úgy nyilatkozott, hogy ha a Fidesz kormányra kerül, eltörli a regisztrációs jegyet, mivel az felesleges nehézséget okoz az érintetteknek, és az értelmetlen.

Az összeg helyén csak csillagokat lát, aki regisztrációs jegyet vált
Az összeg helyén csak csillagokat lát, aki regisztrációs jegyet vált
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.