Nem kér az 'úri gettóból' Balatonvilágos

Európa egyik legelegánsabb településrészét építené a Club Aligára a Pro-Mot Hungária Kft., 75 milliárd forintnyi ráfordítással, de Balatonvilágos testülete nem kér a tervekből.

Balatonvilágos képviselő-testülete a közelmúltban jóváhagyta a község új településfejlesztési koncepcióját, korlátokat szabva a Club Aliga beépítési terveinek. A település 47 hektáros, vízparti részén elterülő ingatlan „megalomániásnak” is nevezett fejlesztési tervei kezdettől megosztották a település vezetését és a szakembereket. A hajdani pártüdülő három éve került az izraeli érdekeltségű SBI csoporthoz tartozó Pro-Mot Hungária Kft. tulajdonába úgy, hogy a társaság a közvetlen vízparti sáv egy részére csak kezelői jogot kapott. Az új tulajdonos 75 milliárd forintos fejlesztési tervei közt toronyház és 1500 új lakóegység megépítése is szerepelt, felvetve azt a kérdést, milyen társadalmi következményei lehetnek, ha egy alig 1400 lélekszámú település lakosságát megduplázzák, vagy megtriplázzák egy beruházás révén. Neuralgikus pontja az üdülőkomplexum privatizációjának, hogy a szabadparttal alig rendelkező település nem kapott garanciát a szabad bejárásra a vízparthoz, legalábbis ezt az új tulajdonos ígéretén túl nem biztosítja számukra szolgalmi jog bejegyzése.

A Club Aliga bejárata – Döcögősen halad a beruházás
A Club Aliga bejárata – Döcögősen halad a beruházás

Legutóbbi módosításakor úgy változott a Balaton-törvény a part menti területek beépíthetőségét tekintve, így nőtt a település felelőssége, mit enged megépíteni. A polgármester, Fekete Barnabás a komoly adóbevételekkel kecsegtető fejlesztések mielőbbi megvalósításának híve, és úgy látja, a testület a jogszabályok engedte lehetőségeknél szigorúbb feltételekkel akadályozza a beruházás megvalósulását. A testület eddig aggályai sorát jelezte. A helyi lap legutolsó számában kifejtette, nem kér az „úri gettó”-ból, a gyorsan realizálható profitra épülő, a területet és a lakosságot túlzottan terhelő tervekből, de kész az egyezségre. A sokáig meddőnek bizonyult egyezkedések után a faluvezetés először változtatási tilalmat rendelt el a partszakaszon, majd a közelmúltban új településfejlesztési koncepciót fogadott el, amelyhez mindenképpen igazodnia kell a befektetőnek. Ebben egyebek közt kizárta, hogy a turisztikai hasznosítású vízparti övezetben lakóház, illetve magánüdülő épüljön.

Lázár Tibor, a testület által felkért településtervező szakember szerint az önkormányzat keményebben érvényesítetti a jogszabályokat, de semmiféle olyan követelményt nem támasztott, ami a beruházás ellen lenne. A fő probléma szerinte az, hogy az eddigi tervek néhány alapvető helyi igény, és követelmény figyelembe vétele nélkül készültek. Példaként említette, hogy a strandfelület egyharmadával csökkent volna, nem tették meg az előírt lépéseket a településkép védelmében, és tisztázatlan, kinek a felelőssége, ha a löszfalra építkeznek.

Városy Péter, a fejlesztő által finanszírozott önkormányzati tervkészítőcsapat vezető szakembere arról számolt be, hogy az egy évvel ezelőtti tervekhez képest már sokat változtak a Club Aliga fejlesztési elképzelései. Legfontosabb momentum, hogy nem épül 20 emeletes ház, az új épületek átlagosan 4 szintesek, maximum 8 emeletesek lesznek, és a parti sáv helyett a víztől távolabb kell tervezni a lakófunkciójú épületeket. A beépítettség mértéke nem változik.

Az újabb felvetések miatt még mindig nem végleges a fejlesztési terv. A szakmai aggályokat megpróbálják kezelni, de nehéz megtalálni a kompromisszumot a képviselő-testület szigorú elvárásai és a fejlesztő igényei között – fogalmazott a szakember. Az egykori pártüdülő 55 épületéből mindössze három, az 1900-as évek elején épült, valamint három későbbi korszakot reprezentáló villa maradna meg (köztük a hajdani Kádár- és az elnöki villa), a többit a tulajdonos elbontaná. A tervek továbbra is 1500 lakó- és üdülőegységről szólnak (fele-fele arányban), amelyhez ezerszobányi szállodai kapacitás társulna.

Balatonvilágos új településfejlesztési koncepciója nem változtatta meg a befektető alapelképzelését, miszerint továbbra is Európa egyik legelegánsabb településrészét kívánja megépíteni Club Aligán 75 milliárd forintnyi ráfordítással – mondta Guranits Attila, a Pro-Mot beruházási vezetője. Több mint egy éve folynak az egyeztetések, amelyek a cég reményei szerint a közeljövőben eredményre vezethetnek, és sikerül az önkormányzattal véglegesíteni a terveket. A szakhatósági engedélyek beszerzését, valamint a részletes tervek kidolgozását követően a legjobb esetben is csak jövő év második felében kezdődhet a tényleges beruházás, amennyiben a piaci igények is visszaigazolják a fejlesztési elképzeléseket – tette hozzá a beruházási vezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.