Mennyi üzemanyagra futja?

Szinte minden hétre jut már egy benzináremelés, s ilyenkor irigykedve gondolunk a szomszédos országok lakóira, akik nálunk olcsóbb üzemanyagot töltenek a kocsijukba.

Pedig nem mi vagyunk a legkétségbeejtőbb helyzetben, legalábbis ha azt vizsgáljuk, az egy főre jutó nemzeti jövedelemből mennyi benzinre futná. A magyar autós csaknem 8000 ezer litert tudna vásárolni e mutató alapján, amivel a világ középmezőnyében, annak is inkább a második felében tanyázunk. A volt szocialista blokkból magunk mögött tudjuk a Balkán országait. Bulgáriában 4200 literre futja, míg Romániában valamivel több mint 5800-ra. A szerbeknél nem jön ki még 3500 litert sem.

Északnyugat felé haladva a Kárpátok ölelte régióban már nincs okunk büszkének lenni. Mind Szlovákiában (9654 liter), mind Csehországban (11 814 liter) jobban állnak e tekintetben. Az oroszok több mint 11 120 liter benzint tudnának vásárolni az egy főre jutó GDP-jükből. Kimagasló ebben a körben Szlovénia, ahol 15 ezer liter feletti mennyiséget lehetne üzemanyagtartályokba tölteni.

Mindannyian eltörpülünk azonban a listavezető Katar mellett, ahol nem kevesebb mint 345 255 liter benzint lehetne felhalmozni a jövedelemből. De a venezuelai polgárok is könnyűszerrel meg tudnának vásárolni 247 080 litert, ha másra nem kellene költeniük. Az USA a nyolcadik a sorban: csaknem 65 600 liter nafta tárolásáról kellene gondoskodnia egy átlagos amerikai lakosnak Seattle-től Miamiig.

Magyarország akkor sem lóg ki a sorból, ha a benzinár adótartalma szerint rangsoroljuk az országokat. Az 58,7 százalékos mutatónkhoz képest brutálisnak tűnik Németország 65,9 százaléka, de sóvárogva tekintünk Ciprus 45,2 százalékára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.