A családtagoknak is muszáj állás után nézniük

A válság számlájára írják szakértők a munkaerőpiacon tapasztalható furcsa folyamatokat. Miközben tombol a recesszió, egyre többen jelennek meg álláskeresőként, olyanok, akik korábban rejtve maradtak a statisztika előtt. Ők féllegális, vagy illegális módon keresték meg a kenyérrevalót.

Logikusnak tűnik, hogy a gazdaság visszaesése idején, amikor sorra építik le a munkahelyeket a cégek, mind többen próbáljanak boldogulni a szürke- vagy feketegazdaságban. Mégsem így történik: a Központi Statisztikai Hivatal tegnapi jelentése szerint míg 2007. január és márciusa között közel 3 millió 502 ezer embert soroltak a gazdaságilag nem aktívak közé, addig a tavaly november és az idén január közti időszakban 3 millió 478 ezren tartoztak ebbe a kategóriába (minden év végén megugrik a mutató, a szezonális munkalehetőségek megszűnése miatt).

Munkanélküliek otthonukban – lesz rosszabb is
Munkanélküliek otthonukban – lesz rosszabb is

Közéjük sorolja a hivatal a tanulókat, nem dolgozó nyugdíjasokat, de ebbe a csoportba tartoznak azok a passzív munkanélküliek, akik bár szeretnének munkát találni, de kedvezőtlennek látják ennek esélyét, ezért nem teszik.

Eközben a munkanélküliek aránya növekszik, jelenleg 10,8 százalékon áll a ráta. A foglalkoztatási arány pedig 48,8 százalékon, a 15 és 74 éves népesség körében.

A furcsaságra rákérdeztünk a Pénzügyminisztériumban, annál is inkább, mert a tárca által jegyzett konvergenciajelentés – melynek legfrissebb verzióját most januárban publikálták – azt írja, hogy tavaly az inakítvak közül is beléphettek a munkaerőpiacra, munkakeresőként. Vajon mire számítottak a válság alatt? – tettük fel a kérdést. Talán elapadtak az inaktívként, rejtetten szerzett jövedelmek a válság alatt?

A tárca válasza szerint 2009 több hónapjában is tapasztalható volt, hogy a foglalkoztatottak száma valamivel kevésbé csökkent, mint amenynyivel a munkanélküliek száma nőtt (ilyen hónap volt például december, amikor a foglalkoztatottak száma 98 ezerrel lett kevesebb, míg a munkanélküliek száma 105 ezerrel nőtt, de ilyenek voltak az áprilistól júliusig tartó hónapok is).

Az inaktívak belépése a munkaerőpiacra munkanélküliként természetes jelenség, a válság előtt is jellemző volt – állítják a minisztériumban. Mindez azért érdekes –jegyzik meg –, mert a válság előtthöz képest valamivel nagyobb lett annak a valószínűsége, hogy valaki egy adott negyedévben inaktív, a következő negyedévben pedig munkanélküli. A PM-ben azt tartják valószínűnek, hogy a megnövekedett munkanélküliség –amely sok elsődleges keresőt érintett – miatt a családok korábban inaktív tagjai is kénytelenek voltak belépni a munkapiacra álláskeresőként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.