Kínaiaké lehet a BorsodChem

Rendeződni látszik a BorsodChem sorsa. A vállalat tulajdonosai megállapodtak a kínai Wanhua vegyipari céggel, hogy az ázsiai társaság 140 millió euró kölcsönt nyújt a BC számára. Ennek fejében idővel irányítást szereznek majd a cégben.

A kínai Wanhua Industrial Group vegyipari vállalat összesen 140 millió euró új forrást biztosít a BorsodChem (BC) számára. Az immár hónapok óta zajló megbeszélések eredményeként létrejött megállapodást tegnap délelőtt írták alá a Wanhua, valamint a BC tulajdonosai, a Permira Alapok és a VCP Capital Partners (VCP) vezetői. Ennek értelmében első lépésként a kínai társaság napokon belül 30 millió eurót folyósít a kazincbarcikai cég számára.

Wolfgang Büchele (középen) szerint tavasz közepére megkaphatja a teljes összeget a BC
Wolfgang Büchele (középen) szerint tavasz közepére megkaphatja a teljes összeget a BC

A további 110 milliót akkor utalják, ha a hitelek átstrukturálási folyamatának a végére érnek. Ezt Wolfgang Büchele, a BC elnök-vezérigazgatója március végére, április elejére tette. Az ügylet azonban ezzel még nem rendeződött, a megállapodást és a hozzá tartozó finanszírozást a senior (a cég hiteleinek törlesztési listáján az első helyen álló fizetési kötelezettségre jogosult) banki és a mezzanin hitelezőknek is jóvá kell hagyniuk.

Persze a magyar székhelyű vállalat nem ajándékként kapja a számára immár igencsak fontossá váló friss tőkét. Az ügylet lezárultát követően ugyanis a Wanhua élhet opciós jogával, így az azt követő 24 hónap folyamán megvásárolhatja a Permira és a VCP teljes részesedését a BorsodChemben. Kérdésre válaszolva Wolfgang Büchele elmondta, hogy a kölcsönt senior hitel formájában kapják, a standard piaci árazásnak megfelelő feltételekkel.

Hogy a BC vezetői végül is miért a Wanhuával való egyezséget választották, az nem derült ki tegnap sem. A Borsod-Chem tavaly év végéig szeretett volna megállapodni a Magyar Fejlesztési Bankkal egy 100 millió eurós kölcsön igénybevételéről. Ám ahogy korábban megírtuk, a kazincbarcikai cég szándékai ellenére erről nem született megegyezés. Wolfgang Büchele tegnap így fogalmazott: a tulajdonosok újragondolták a lehetőségeket,miközben aWanhua is előállt az új tervével.

A kínai vállalat tavaly váratlanul megszerezte a Borsod-Chem mezzanin hiteleinek (alárendelt kölcsöntőke) egy jelentékeny részét. Már akkor sem rejtették véka alá, hogy többségi, a társaság irányítását biztosító befolyást akarnak szerezni a magyar vállalatban. Szakértők szerint nem lehet kétséges, hogy az ázsiai társaság lehívja az opciót, azaz tulajdonosként jelenik majd meg a vegyipari cégben.

Jason Ding,aWanhua vezérigazgatója tegnap félreérthetetlenül jelezte is, hogy amint cége teljes irányítást szerez a vállalatban, terveik szerint tovább dolgoznak a jelenlegi menedzsmenttel, sőt támaszkodni kívánnak a VCP helyi tapasztalataira. Elmondása szerint folytatni kívánják a BC fejlesztését újabb tőkeberuházások révén, így megjelenésük nagyfokú pénzügyi rugalmasságot és szilárd alapokat biztosít a vállalat és az alkalmazottak számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.