Futhatnak a pénzük után a Capital Partners ügyfelei

Jó eséllyel keresztet vethetnek elbukott pénzükre, akik a Capital Partnersre, illetve a társaság nevében Magyarországon eljáró ügynökökre bízták megtakarításaikat.

Az uniós szabályok szerint, ha egy befektetési szolgáltató fizetésképtelenné válik, akkor a magyar Befektető-védelmi Alaphoz (BEVA) hasonló feladatú intézmények dolga, hogy az ügyfeleket kártalanítsák. Mivel a Capital Partners prágai cég, amely határon átnyúló szolgáltatással volt jelen nálunk, ezért a károsultak a cseh befektetővédelemhez fordulhatnak, a BEVA ebben az esetben nem illetékes.

Rendőrök posztolnak a Capital Partners irodái előtt. Bottal üthetik a pénz nyomát?
Rendőrök posztolnak a Capital Partners irodái előtt. Bottal üthetik a pénz nyomát?

Ám az előírások szerint kártalanítás csak annak jár, akinek a még meglévő letétével –pénzzel vagy az azokon vásárolt értékpapírokkal – nem tud elszámolni az adott cég, példáulmert törvénytelenülmás kifizetésekre fordították vagy egyszerűen elsikkasztották. A Capital Partners esetében azonban erről – legalábbis egyelőre – nincsen szó. A rossz befektetési döntések vagy az ügyletek után levett magas jutalékok miatt elszenvedett veszteségeket pedig ezek az intézmények nem térítik meg.

Nem sok jóra számíthatnak azok sem, akik nem tőzsdei ügyleteken bukták el pénzüket, hanem azzal az ígérettel szálltak be, hogy tőzsdére készülő társaságokba fektethetnek be. Ebben az esetben valószínűleg befektetési csalásról van szó, amely szintén nem a befektetővédelmi intézményekhez tartozik. A becsapott ügyfelek így csak egyet tehetnek, bírósági úton, polgári peres eljárásban kérhetik káruk megtérítését, ám ezt vélhetően csak Csehországban tudják megtenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.