Határokon átnyúló lenyúlás

Többhetes titkos információgyűjtés után kedden őrizetbe vette a BRFK a prágai bejegyzésű Capital Partners budapesti vezetőit. A kora délutáni órákig egy cseh, és két-két szlovák, illetve magyar vezetőt vittek el a cég Bajcsy-Zsilinszky úti irodájából, további tíz gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Kedden, délelőtt tíz órakor a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának nyomozói megszállták a prágai székhelyű Capital Partners a. s. budapesti, Bajcsy-Zsilinszky úti irodáját. A rendőrségi akcióval közel egy időben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azt közölte: azonnali hatállyal felfüggesztette a „határon átnyúló befektetési szolgáltató valamennyi függő ügynökét. A regiszterből törölt több mint hetven cég és  magánszemély nem végezhet ügynöki tevékenységet a cég nevében." Binder István szóvivő ugyanakkor azt is elmondta, hogy a „csehországi székhelyű befektetési társaság telefonos ügyfélszolgálatán keresztül továbbra isköteles ellátni az ügyfeleit, akik így kezelni tudják majd nyitott számláikat".

Februárban őrizetbe vették a cég vezetőit
A rendőrség megszállta a cég irodáit

Feltéve, hogy lesz mit kezelni rajtuk. A Capital Partners talán a legagresszívebb üzletpolitikát folytató brókercég volt a hazai piacon. A PSZÁF keddi közleménye szerint 70, a BRFK honlapján közöltek szerint 150 álbrókerrel dolgoztak, akik úgynevezett hideghívásokkal (találomra felhívott vagy különböző adatbázisokból választottak ki embereket) igyekeztek rásózni termékeiket. Azt ígérték, átlagosan 100-300 ezer dollár körüli befektetéssel tőzsdei bevezetés előtt álló cégekben juthatnak részesedéshez.

Aki bedőlt az ügynököknek, és befi zette az átlagosan 150 ezer dollárt, egy ideig első osztályú kiszolgálásban részesült. Kapcsolattartója naponta hívta a legkülönbözőbb befektetési ajánlatokkal hol kínai  bányarészvényeket, hol pedig észt vagy lengyel befektetéseket kínálva. Pörgött az üzlet. Legalábbis papíron. A cég ugyanis minden egyes tranzakció után 1,5-1,9 százalékos jutalékot szedett, függetlenül attól, hogy az adott tranzakció révén nyereség vagy veszteség érte a befektetőt. Rendőrségi források szerint egyes befektetők befektetésének javát a Capital Partners jutaléka emésztette fel.

Tafferner Éva a BRFK szóvivője kedden a Népszabadságnak azt mondta: a rendőrség egyelőre megbecsülni sem tudja a károsultak számát. A PSZÁF-től kapott adatok alapján számukat több százra teszik. Binder István óvatosságra int a kár nagyságát illetően. Szerinte sok olyan ügyletet is bonyolítottak a cég ügynökei, amelyeken nyereséget könyvelhettek el a befektetők. Rendőrségi forrásaink azonban nem ennyire optimisták. Szerintük a befektetők pénzének nagy része – amit nem a kirívóan magas jutalék emésztett fel – offshore cégekbe vándorolt, és vajmi kevés az esély arra, hogy azt valaha is visszakapják.

A rendőrség lefoglalta a cég szerverét, amelyen a teljes magyarországi tevékenységét dokumentálták, abból próbálják majd tisztázni, pontosan hány befektetője volt a vállalkozásnak Magyarországon.

Piaci és főleg sajtókörökben nem okozott meglepetést a Capital Partners bukása. A felügyelet tavaly nyáron és ősszel már figyelmeztette közleményben a befektetőket, hogy a Capital Partners rendszere áttekinthetetlen. Sokan azt sem tudták, hogy ezzel a céggel szerződnek, anynyira felületes és félrevezető volt az ügyféltájékoztatás.

Ügynökhálózatuk tagjainak jelentős része a legelemibb szakmai ismeretekkel sem rendelkezett. A függő ügynökök reggel megjelentek a munkahelyükön, kaptak egy telefont és egy listát, hogy kinek mit kell mondani, kinekmelyik részvényt kell ajánlani, majd a munkaidő végén mindenki leadta a telefonját és hazament. Az ügynökök semmit sem tudtak azokról a cégekről, amelyeknek a papírjait a rövid távon várható mesés nyereség ígéretével kínálták a befektetőknek.

Binder István többszöri kérdésünkre sem árulta el, mikor tettek feljelentést a rendőrségen csalás és tőkebefektetési csalás gyanújával. Azt szerettük volna tisztázni, hogy a cseh cégnek tulajdonított csalás felismerése és a az ügynökök „azonnali hatályú felfüggesztése”’ között mennyi idő telt el, mennyi ideig fektethettek be az ügyfelek a Capital Partnersnél, miközben a hatóságok már tényként kezelték, hogy a vállalkozás törvénysértően működik.

Binder azt felelte, amikor feljelentést tettek, a felügyeletnek még nem volt elég bizonyítéka ahhoz, hogy lépjen, azaz, hogy már akkor felfüggessze a Capital Partners ügynökeit. A szóvivő tagadta, hogy a felügyelet azért várta meg a rendőrség titkos nyomozásának végét és a tegnapi akció kezdetét, hogy esetleges tévedése esetén (tudniillik, ha az derülne ki, hogy a Capital Partners mégsem csaló) ne őt, vagy ne egyedül őt terhelje kártérítési felelősség.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A PSZÁF szóvivője aztmondta: a cég a cseh jog szerint működik, Csehországban, cseh nyelven kell perelni, ha valakit kár ért. A felügyelet is cseh nyelven írt levélben kérte fel a Csehországban a pénzügyi felügyelet szerepét is betöltő nemzeti bankot felügyeleti eljárás megindítására a Capital Partners ellen (a cseh jegybank egyelőre nem kívánt reagálni az ügyre). Binder emlékeztetett rá, hogy a múlt őszi közleményük kiadásával egy időben versenyhivatali eljárást is kezdeményeztek a Capital Partners ellen.

Ezt a tényt Mihálovics András, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője megerősítette, bár hozzátette: amikor tavaly október 26-án a PSZÁF levelét megkapták, a versenyhivatali eljárás már tartott, és lényegesen szélesebb körben vizsgálódtak, mint amilyen körben azt a PSZÁF kezdeményezte. A versenyhivatal a piaci átlaghoz képes kirívóan magas jutalékok miatt indított saját hatáskörében vizsgálatot.

A Capital Partners azzal indokolta az 1,5-1,9 százalékos jutalékot, hogy másokhoz képest kiemelkedően magas hozamot garantál ügyfeleinek. Csakhogy az ügyfelek java része pusztán veszteséget könyvelhetett el. A felügyeleti vizsgálat még ebben a fél évben lezárulhat. A rendőrségi nyomozás várhatóan lényegesen tovább tart majd.

Mi is az a függő ügynök?

A függő ügynökök a jogi terminológia szerint a befektetési szolgáltatóval, ebben az esetben a Capital Partnersszel kötött szerződés alapján, annak nevében, felelősségére és kockázatára eljáró vállalkozások vagy személyek. A brókercég bizományosi és kereskedelmi tevékenységét végzik, közvetítik, és ennek során az ügyfél pénzét és egyéb eszközét kezelik. A bizományosi tevékenység itt a megbízások felvételét és továbbítását jelentette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.