Dióhéjban

Nemzetközi elismerés a Molnak

A Mol egyedüli kelet-közép-európai vállalatként került be a világ vezető társaságai közé, valamint elnyerte a Legjobban fejlődő vállalat címet a fenntarthatóság terén elért eredményei alapján – derül ki a Dow Jones Fenntarthatósági Indexhez kapcsolódó elemzések készítője, a svájci SAM (Sustainable Asset Management) által most megjelentetett 2010-es Fenntarthatósági Évkönyv alapján.

A Mol mint egyike a pénzügyileg és a fenntartható fejlődés terén legjobban teljesítő olaj- és gázipari vezető vállalatok 15%-ának, idén egyedüli kelet-közép-európai vállalatként szerepel a fenntarthatósági szempontból értékelt 2500 vállalat legjobbjai között. A független értékelés a fenntarthatóság három dimenzióját vizsgálja: a hosszú távú gazdasági, a társadalmi és a környezeti teljesítményt; a Mol mindhárom területen kiemelkedő pontszámot ért el. A Mol saját ágazatán belül a bronz minősítésben részesült az iparág több vezető vállalkozásának – mint a Shell és a BP – társaságában. Az energetikai cégek között – derül ki a SAM kiadványából – az elmúlt egy évben a Mol fejlődött a leginkább a fenntarthatósági szempontok alapján, s ezért megkapta a Legjobban fejlődő társaság címét is.

A SAM éves vállalati fenntarthatósági értékelése egy olyan eszköz, amelylyel azonosíthatóvá válnak a lehetséges kockázatok és lehetőségek a globális fenntarthatósági trendek tükrében, valamint a hosszú távú gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi tényezők egyensúlyban tartásával menedzselhetők a vállalat üzleti tevékenységei. Az évkönyv ezen értékelés alapján tartalmazza 58 iparág élenjáró vállalatait.

Safer Internet Day 2010

A Safer Internet Day-t, vagyis a Biztonságos Internet Napot világszerte mindenhol február elején rendezik meg, ma már több mint 60 országban, köztük Magyarországon is. Itthon először tavaly szervezte meg ezt az eseményt az Európai Unió Safer Internet Plus program megvalósítására létrejött konzorcium, melynek tagjai a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület (NGYSZ), a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány (Kék Vonal), a Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) és a Puskás Tivadar Közalapítvány – Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ. A SID idei szlogenje – „Használd az eszed, mielőtt közzéteszed!”– arra helyezi a hangsúlyt, hogy az új online technológiák az önkifejezés és a kreativitás eddig ismeretlen kapuit nyitják meg. Az Insafe rajzpályázatot is hirdet Én és az internet címmel. A beküldési határidő: 2010. március 9.

A CICSERO-küldetés

Úttörő szerepet vállaltak az írott és elektronikus sajtóban, ezen belül az online médiában és a médiaoktatásban sokéves tapasztalatot szerzett újságírók, szerkesztők, valamint informatikai szakemberek és szociológusok azzal, hogy a helyi civil szervezetekkel, önkormányzatokkal és kisebbségi – elsősorban roma –önkormányzatokkal együttműködve intenzív médiatanfolyamokat szerveznek.

A tanfolyamokon a közösségi média aktív használatára tanítják meg a leghátrányosabb helyzetben lévő rétegeknek azokat az önkénteseit, akiknek mondanivalójuk van saját közösségeik és a többségi társadalom számára. Megismertetik velük a médiatartalmak készítésének fogásait is. A programban részt vevő szakemberek 2008 októberében először a Borsod megyei Csereháton a CICSERO.NET-nél – Csereháti Civil Roma Hírügynökség – kezdték meg tevékenységüket. Eddig mintegy 50-70, döntően roma jelentkező sajátította el a civil újságírás, a webvideo-készítés és a fotózás alapjait. Alapvetően gyakorlati képzést nyújtanak, kéthárom napos terepmunkák keretében. A CICSERO programot inkubátornak tekintik, céljuk, hogy a legjobb gyakorlatokat az ország más régióira is kiterjeszszék. A társaság tagjai a meglévő infrastruktúrára – elsősorban a kiépített wifi-faluhálózatra építenek. Az oktatók közös kezdeményezést terveznek a Zöld Fiatalok Egyesület aktivistáival a VIII. Magdolna negyedében. Itt is havonta 16-20 önkéntest képeznek ki. Terveik szerint a sajókazai Dr. Ámbédkar gimnázium és a köré szerveződött közösség lesz a következő állomás, ahol diákokat és tanárokat képeznek majd ki a közösségi nethasználatra. Terveik szerint egy gyűjtőoldalt hoznak létre. Elképzelésük szerint a szükséges technikai költségekre a multinacionális telecomcégektől pályáznak majd, a Népszabadság pedig médiatámogatóként állna a civil program mögé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.