Végül Bige küldi padlóra az EMFESZ-t?

Nemzetbiztonsági vizsgálatot kér Bajnai Gordontól Góczi István. Az EMFESZ ügyvezetője azután fordult a miniszterelnökhöz, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 6,8 milliárd forint letétbe helyezésére kötelezte a társaságot.

A vitatott helyzetű alternatív gázszolgáltató legújabb gondja a cég számos peres ügye között kissé háttérbe szorult, a Nitrogénművek Zrt.-vel még 2008-ban kialakult kereskedelmi vitára nyúlik vissza.

A Bige László nagyvállalkozó birtokában lévő péti műtrágyagyár anyagi helyzete ugyanis akkor megrendült. Ennek egyik elemeként az EMFESZ beszüntette a gázszállításokat, majd felvásárlási ajánlatot is tett a nitrogénművekre. A péti gyárat végül egy állami hitel megmentette, a nitrogénművek azonban az EMFESZ akcióját nem hagyta annyiban: a két fél között választott bírósági eljárás indult.

Ebben a műtrágyagyár hétmilliárd forintot követel az EMFESZ-től. Fura módon viszont az ideiglenes intézkedést most nem a választott bíróság, hanem – a nitrogénművek kezdeményezésére – a PKKB hozta meg. Mivel a választott bírósági eljárás azóta is folyamatban van, az EMFESZ a most hozott végzés jogalapját is vitatja.

Góczi István lapunknak kijelentette: az EMFESZ-nek nincs tartalékban hétmilliárd forintja. Bajnai Gordonnak írt levelében leszögezi: amennyiben a bíróság végrehajtatja a döntést, az az EMFESZ gázkereskedelmi tevékenységének azonnali megszűnését és a cég csődeljárását eredményezi. Azt, hogy a nemzetbiztonsági vizsgálat mit jelent, és miképpen szolgálná az EMFESZ érdekeit, az ügyvezető nem részletezte.

Az eddig a háttérben zajló, ám most a cégre a legnagyobb veszélyként leselkedő eljárás ismereteink szerint akár a kormányban is vitákat okozhat. A hírek alapján ugyanis Bige és Góczi is jó parlamenti kapcsolatokat mondhat magáénak. Igaz, a nitrogénművek az állami tízmilliárdos mentőhitelt elsősorban az agrártárca közbenjárásának köszönheti, míg az EMFESZ piacon tartásának szükségességét főként az energiaügyi minisztérium és Veres János keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos szokta hangsúlyozni.

Makacs spekulációk szerint azonban a tavaly tisztázatlan körülmények között, egy dollárért ismeretlen tulajdonosi körhöz került EMFESZ „csődbe vitelére” már kész forgatókönyv készült. Eszerint fogyasztóit – többek között százezernyi lakossági ügyfelet – egy kedvezményezett társaság venné át.

Végül Bige küldi padlóra az EMFESZ-t?
Emfesz Kft. ukrán hátterű társaság gázszolgáltatás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.