Terítéken a konyhafőnök

A Bakonyerdőnél lefolytatott belső vizsgálatok a devizatranzakció mellett két másik, a hanyag kezelés gyanúját felvető ügyet is felszínre hoztak. Ezeknek az aktái is már a rendőrségen vannak. Az egyik egy 150 négyzetméteres, több mint negyvenéves pápai családi házra kötött tartós bérleti szerződésről szól, amelynek értelmében rózsadombi színvonalú, havi 300 ezer forint plusz áfának megfelelő svájci frank bérleti díjat fizet a Bakonyerdő az Ober Lízing pénzügyi szolgáltatónak.

Az Ober Lízing a ház megvételére és felújítására csaknem 30 millió forintot költött, mielőtt hosszú távra bérbe adta volna a Bakonyerdőnek. Utóbbi a futamidő végéig az eredeti vételár több mint dupláját, 65 millió forintot fizet ki az ingatlanért. A szerződést megkötő volt vezérigazgató, Horváth László lapunknak készpénzkíméléssel magyarázta, hogy korábbi terveiket feladva nem vették meg, hanem bérlik a kérdéses ingatlant.

Az épület egyébként most üresen áll, ennyiért bérlőt nem találnak rá. Ám nem volt ez mindig így. Korábban a társaság „vezető séfje” szívességi lakáshasználóként, azaz ingyen lakott benne. Őt helyi szinten fejedelminek számító, 300 ezer forintos bérért alkalmazta a cég. (Összehasonlításul: ennyit visz haza az öt nyelven beszélő kereskedelmi osztályvezető.) A felügyelőbizottságnak azonban szemet szúrt, hogy ilyen munkakört a társaság szervezeti leírása egyáltalán nem tartalmaz, hiszen nemhogy étterme, még menzája sincs a cégnek. Horváth László szerint azonban a vezető séf alkalmazása helyénvaló volt, az illető az erdőtársaság vadászházaiban mutathatta meg főzőtudományát.

A volt vezérigazgató a belső vizsgálat szerint fegyvervásárlásaival is anyagi hátrányt okozott a társaságnak. A meglévő szolgálati fegyvere mellé Horváth – akinek a felesége is rendszeresen vadászik – 2008 márciusában 1,3 millió forintért vásárolt egy Merkel lőfegyvert, majd ugyanez év őszén egy hárommillió forintos Blaser Baronesse golyós fegyvert. Utóbbit tipikus női fegyverként tartják számon, ami komikus látványt nyújthat a 185 centiméter magas Horváth kezében. A felügyelőbizottság arra sem talált ésszerű magyarázatot, hogy Horváth miért adta el a kereskedőcégnek a tőle korábban megvett fegyvert, hogy aztán visszavásároltassa azt a Bakonyerdővel. A volt vezérigazgató erre úgy reagált: vadászként sem fegyvereinek ára, sem számuk miatt nem kell szégyenkeznie, hiszen szolgálati fegyvereinek leadása után „még legalább nyolc” maradt a tulajdonában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.