1,7 milliárdot követelnek a Ganz Acél hitelezői

Töredékét kaphatják meg követeléseiknek a Ganz Acél Zrt. hitelezői. A felszámolás alatt álló cég vagyonának becsült piaci értéke negyede a zárómérlegében szereplőnek. A felmentett vezérigazgató hat hónapra szóló járandóságával a zsebében február végén távozik.

Kimazsolázták a Ganz Híd-, Daru és Acélszerkezetek (Ganz Acél) Zrt.-t. A Megyeri híd építésében közreműködő társaság valamirevaló eszközei, gépei és berendezései többségét elosztogatta, amikor tavaly egyezséget kötött mintegy 150 hitelezőjével. A pénzükért sorban álló alvállalkozók akkor azt hitték: rossz üzlet elfogadni korábbi megrendelőjük ajánlatát, és beérni járandóságuk 40 százalékának kifizetésével. A számláik maradéktalan kiegyenlítéséhez ragaszkodók azonban a felszámolótól ennél is kevesebbet remélhetnek.

Hiába tüntettek a hídépítők, nem javult a helyzet
Hiába tüntettek a hídépítők, nem javult a helyzet

Negyvenkilenc hitelezője mintegy 1,7 milliárd forintot követel a Ganz Acéltól – derült ki a társaság felszámolásával megbízott Mátraholding Zrt. tegnapi, zárt ajtók mögött tartott hitelezői értekezletén. Lapunk a rendezvényen részt vevő alvállalkozóktól és beszállítóktól azt is megtudta: a hitelezők többsége követelése legfeljebb 13 százalékának kifizetésére számíthat az előreláthatólag két év múlva lezáruló felszámolás során.

A reményeket alaposan megtépázta, hogy a felszámoló szerint a Ganz Acél zárómérlegében a társaság vagyonát erősen túlértékelték. A kimutatásokban 2,184 milliárd forint eszközérték szerepel, a Mátraholding előzetes értékelése szerint viszont a megmaradt vagyon piaci értéke mintegy 570 millió forint.

A tárgyi eszközök értékét például a zárómérleg összeállítói 537 millió forintban állapították meg. A felszámoló szerint viszont értékesítésük legfeljebb 90 milliós bevételt hozhat. A Ganz Acél három ingatlanja –egy Zsóryfürdőn lévő, használaton kívüli, felújításra szoruló üdülő, egy mátranováki ipari terület és a Csepel-szigeten bérelt telken felépített csarnok –könyv szerint 135 millió forintot ér. Az előzetes értékelés szerint ugyanakkor piaci értékük legfeljebb 30 millió forint.

A Ganz Acél 934 millió forintra taksált követelésállományának behajthatósága szintén kérdéses. Elfogadható eredmény, ha 130 millió forintnyi követelést sikerül érvényesíteni. A cég romjai között az egyetlen biztos pont a felszámolóra hagyott készpénzállomány – a 290 millió forint értékén nem lehet vitatkozni.

A hitelezőket az is szomorítja, hogy a Ganz Acél még mozgósítható vagyonából 270 millió forintot emésztenek majd fel a következő két évben a felszámolás költségei. A felosztható vagyonból így alig 300 millió marad. A pénzükre várók azon is bosszankodhatnak, hogy a társaság két tulajdonosa – a Vegyépszer és a Hídtechnika – a felszámoló álláspontja szerint a többi hitelezőhöz hasonlóan jogosan követeli összesen 1,2 milliárd forint tagi kölcsönének megtérítését. Szerény vigasz, hogy pénzükből a tulajdonosok sem látnak majd többet, mint az alvállalkozók.

A hitelezői értekezleten kiderült az is: a Mátraholding a Ganz Acél 22 munkatársát is átvette. Közülük már csak hatan dolgoznak a felszámolás alatt álló társaságnál. Február végéig azonban köztük találjuk Varga Gusztávot, a vállalat tisztségéből már felmentett vezérigazgatóját is. A hitelezőket úgy tájékoztatták: a volt cégvezető szerződésének megfelelően féléves járandóságát még megkapja, mielőtt távozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.