Leépülés jön az építőiparban

Decemberben az előző hónaphoz képest ugyan nőtt az építőipari termelés, az ágazat azonban még nincs túl a nehezén. Tavaly összességében tovább csökkent a teljesítmény, idén pedig további visszaesésre lehet számtani.

Szezonálisan kiigazítva az építőipari termelés tavaly decemberben ugyan 8,4 százalékkal magasabb volt az előző havinál, ám az egy évvel korábbi, azonos időszakkal összevetve 6,2 százalékos a visszaesés – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett számaiból. Az egész évet illetően sem sokkal jobb a helyzet, az ágazat 4,3 százalékkal csökkent 2008-hoz képest.

Hiába az uniós pénzek, az áttörés elmaradt az építőiparban
Hiába az uniós pénzek, az áttörés elmaradt az építőiparban

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője szerint már önmagában az is eredmény, hogy az általános depresszív gazdasági környezetben csupán ekkora zsugorodást produkált az építőipar tavaly. A GDP-csökkenés ugyanis ennél nagyobb volt, s például az ipari termelésben vagy a feldolgozóiparban is sokkal jelentősebb a visszaesés. Az, hogy a teljes ágazat végül is csak ekkora mértékben csökkent, az elsősorban a nagy európai uniós projekteknek köszönhető, lényegében ezek tartották a víz fölött az építőipart – fogalmazott az elemző. – Nincs a számokban semmi meglepő. Katasztrofális évet zárt az ágazat – mondta Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének (Malosz) elnöke. A mélyépítési ágazat még úgy-ahogy haladt, ám a magasépítések, s különösen a lakások esetében drámai a zuhanás, a kis- és középvállalkozások a tartalékaikat élik fel. A legnagyobb gondot mindezek mellett mégis az jelenti, hogy nem látszanak az élénkülés jelei. A kormányzat részéről nincs a piac föllendülését elősegítő program.

Némi örömre adhat okot, hogy az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya jelentősen, 23,5 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 16, az egyéb építményeké 30,5 százalékkal nőtt – Bebesy Dániel szerint ebből lehet arra következtetni, hogy enyhe emelkedés indul idén, de illúziókat nem szabad kergetni, azaz megugrásra senki se számítson. Az előbbi adatokat erősen árnyalja, hogy a decemberben kötött új szerződések volumene már 16 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 1,8 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene pedig negyedével kisebb volt a 2008. decemberinél.

Idén januárban 311 építőipari vállalkozás esetében rendeltek el felszámolást, míg végelszámolást 119 cég esetében kezdeményeztek, az előbbi 12-vel több, utóbbi 31-gyel kevesebb, mint egy évvel korábban – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Januárban 380 új építőipari céget alapítottak, egy évvel ezelőtt 412-t, míg 2008-ban 571-et. A cégbíróságok idén 224 vállalkozást töröltek, egy évvel ezelőtt 216-ot, míg 2008 januárjában 486-ot. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.