Globális felmelegedés a világgazdaságban

Az OECD tagállamaiban a tavalyi utolsó negyedévben 0,8 százalékkal nőtt a GDP a megelőző három hónaphoz képest. A fejlett országok – harminc állam, köztük Magyarország – összteljesítménye immár harmadik negyedéve javul folyamatosan, és egyre nagyobb ütemben.

A tavalyi második negyedévben fordult a kocka, s váltott előjelet a GDP alakulása. Akkor 0,1 százalékos volt a negyedéves bővülés, azt fejelte meg a második negyedévben egy 0,6 százalékos plusz, majd jött a mostani 0,8 százalékos adat, amiből az OECD elemzői azt a következtetést szűrik le, hogy a válság immár a múlté.

A világgazdaság javuló kilátásaira utal a német Ifo tegnap közzétett jelentése is. A gazdaságkutató intézet 1160 elemző bevonásával készített globális hangulatjelentése szerint a barométer értéke 99,5 pontra nőtt a tavalyi záró negyedév 91,4 pontjáról, s így most, két év után először ismét meghaladta a sokéves átlagot. Ez elsősorban Ázsiának köszönhető, a jövőbe vetett bizakodás ott a legerősebb (108,8 pont), míg Észak-Amerikában és Nyugat-Európában még mindig átlag alatti a mutató (90,4, illetve 98,3 pont), igaz, már itt is felfelé ívelő pályára állt.

A mutató mindkét összetevője – a jelen helyzet, illetve a jövőbeni kilátások megítélése – erősödött az előző negyedévihez képest. Különösen Ázsiába elsöprő az optimizmus, míg Észak-Amerikában a „kevésbé rossz” minősítés jelzi az elemzői derűlátás visszafogottságát. Az Ifo elemzői körképéből az is kiderül, hogy az euró túlértékelt, míg a dollárban bőven van még tartalék. A japán jen és az angol font árfolyama ezzel szemben – szerintük – a helyén van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.