Újraszabályozzák a permetezőszereket

Az agronómusoknak újra kell tanulniuk a növényvédelem szabályait, de még a hobbikertészek is új vegyszerekkel ismerkedhetnek egy új uniós szabályozás miatt. A korábbi permetezőszerek közül ugyanis minden hatodik eltűnik a polcokról.

A gyümölcstermelőknek az idén harminc, negyven százalékkal többet kell költeni vegyszerre, ami a szedés után a legnagyobb kiadást jelenti –mondta Kovács László, aki 30 hektáron termel Ibrányban almát. Azt állítja, az uniós szigorítások következtében az évek óta tartó vegyszerkivonás miatt folyamatosan növekednek költségei. 2005 óta, évről évre 20-30 százalékkal fizet többet, a mi tagadás egyre jobb, de drágább szerekért. Környezetkímélő (integrált) technológiával dolgozik, ugyanis ma már csak az így előállított étkezési almát lehet eladni. Tavaly egy hektárra visszaszámolva, 164 ezer forint értékű vegyszert vásárolt, az idén kalkulációja szerint ugyanez már 210 ezer forintba kerül. Elmondta azt is, hogy közben a piaci árak nemhogy növekednének, inkább csökkennek, vagyis egyre kevésbé éri meg gyümölcsöt termelni.

Szabó József,a FruitVeB Magyar Zöldség, Gyümölcs Terméktanács, Szakmaközi Szervezet elnöke szerint a termelőknek korai még a vészharangot kongatni, ugyanis a jelentősebb növényszer-forgalmazók még ki sem jöttek idei áraikkal. Információi szerint átlagosan mintegy 5 százalék körüli áremelkedésre lehet számolni. Azt azonban nem tartotta kizártnak, hogy a veszélyesnek ítélt, ezért forgalomból kivont szerek helyébe lépő újak drágábbak lesznek. Elmondta azt is, hogy a műtrágyaárak csökkenésére lehet számítani. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: lehet, hogy csökkentek a felvásárlási árak, de az agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG) programhoz csatlakozott gyümölcstermelők költségemelkedését kompenzálja a tavalyi hektáronként 420 euróról idén 704 euróra növekedett támogatás. Hozzátette, hogy a külföldi piacokra már csak nagyon szigorú feltételek mellett kezelt termést lehet eladni. Mind között a legháklisabbak az angolok, ahol csak 3-4-féle hatóanyaggal történt permetezést engedélyeznek.

A zöldek nyomására az Európai Unió évekkel ezelőtt a növényvédelem szabályainak megváltoztatásához kezdett, ennek részeként egységesítették a hatóanyagok engedélyezését, valamint korlátozták a technológiát és megkezdték a környezetre veszélyes, káros vegyszerek kivonását. Ahogy Szabó József fogalmazott: a kezdeti vad elképzelések az utóbbi három év brüsszeli szakmai és politikai vitái során sokat módosultak. A 2009 végén, már részben hatályba lépett rendeletet egy elfogadható kompromisszumnak véli. Egyébként 18 hónap átmeneti idő után 2011. június 14-étől lesz teljes körűen hatályos.

A kellő mennyiségű és minőségű egészséges élelmiszer előállításához nélkülözhetetlen a növényvédelem – mondta József Csilla, a hazánkban piacvezető svájci székhelyű Syngenta Magyarország Kft. engedélyeztetési vezetője. Növényvédő szer eddig is kizárólag az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatás mélyreható vizsgálata után, a vonatkozó jogszabályok előírásainak megfelelve kerülhetett forgalomba – állította. Az új uniós jogszabály az eddigi nemzeti szintű szabályozásokkal szemben egységes és sok tekintetben a korábbiaknál még szigorúbb lesz. József Csilla lényeges változásnak mondta, hogy az eddigi – a tényleges kockázat alapján történő – értékelés helyett veszélyalapú értékelést vezet be, ami további növényvédő szerek kizárását eredményezi. Becslések szerint ez a jelenleg közösségi szinten engedélyezett hatóanyagok 15 százalékát érintheti.

A szerek eltűnése azonban nem egyik napról a másikra, tömegesen következik be, hanem fokozatosan, a jelenlegi engedélyek újraértékelése során, várhatóan 2015-től. Ez egyébként azt jelenti, hogy a növényvédőszer-gyártóknak lesz ideje felkészülni és az új – az emberek egészségét, az élelmiszer-biztonságot és a környezet megőrzését – szem előtt tartó növényvédőszerek és technológiák fejlesztésére. A növények tehát nem maradnak vegyszeres védelem nélkül, de a gyártóknak a jövőben nagyobb gondot kell fordítaniuk a környezet terhelésének csökkentésére.

Nemcsak a hatóanyagok, hanem a vegyszer-formulációk is változnak. Újdonság a Zeon formuláció. Az ilyen szerek hatóanyagát mikrokapszulába zárják, amelynek segítségével hoszszabb ideig hatásos a szer, vagyis kevesebbszer kell permetezni. Fejlesztési tendencia az is, hogy a veszélyes oldószereket tartalmazó (EC) formulációk helyett, vízoldható koncentrátumokat (SC) hoznak forgalomba. Aki már használt por alakú vegyszert, tudja, hogy keveréskor mennyi por kerülhet a levegőbe és a felhasználó tüdejébe. Ezen változtat a vízben oldódó granulátumok térhódítása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.