Oroszország még nem kér pénzt a Világbanktól

A görög helyzet nem egyszerű, lehetséges, hogy szükség lesz külső segítségre mind a szuverén partnerektől, mind az EU-tól, bár a lényeg az, mit tesz a görög kormány – mondta Arkagyij Dvorkovics, az orosz elnök tanácsadója az IMF-fel folytatott megbeszélés után. Hozzátette, az azonban kevéssé valószínű, hogy Oroszország pénzt vegyen fel a Világbanktól, igyekszik ettől tartózkodni, és egyelőre nincs is égető szüksége rá.

A tanácsadó ugyanakkor hangot adott annak a reményének, hogy az IMF-kvóták fejlődő és fejlett országok közötti, küszöbönálló újraelosztása során Oroszország nem veszít a részesedéséből. Moszkva bízik a partnerek és a Világbank kiegyensúlyozott megközelítésében – mondta. Némi csökkenés technikailag valószínű – tette hozzá –, de a találkozón szó volt arról, hogy milyen módon, milyen projektek segítségével lehet esetleg mégis megőrizni Oroszország részesedését – fejtette ki Dvorkovics.

Az elnöki tanácsadó közlése szerint a Világbank az idén több mint egymilliárd dollár ér tékű projekt megvalósítását szándékozik megkezdeni Oroszországban, bár nem biztos, hogy a teljes összeget még az év folyamán elköltik. A projektek nagyjából egyenlő arányban oszlanak meg a pénzügyi rendszer és a termelő ágazatok, ezeken belül pedig első sorban az energiafelhasználás hatékonyságának növelése között. Dvorkovics hozzátette, hogy emellett a már folyamatban lévő programok további több milliárd dollárt tesznek ki.

A Világbank vizsgálja továbbá annak lehetőségét, hogy eszközöket bocsát rendelkezésre az észak-kaukázusi térség fejlesztéséhez – idézte Dvorkovics a megbeszélésen elhangzottakat. A tanácsadó végül elmondta: az orosz költségvetés hiánya idén nem lesz több 7,5 százaléknál. Hozzátette, hogy a prognózisok eltérőek, 6–7,5 százalék között mozognak, de semmi ok feltételezni, hogy ennél nagyobb legyen a hiány, mivel a kőolaj ára az előrejelzésnél magasabb, és semmi nem utal arra, hogy bármi a várakozásoktól eltérően alakulna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.