Már 2014-ben lehetne eurónk

Küszöbön áll Magyarország adósbesorolásának javítása –derül ki a Bank of America–Merrill Lynch (BofA-ML) friss elemzéséből. Készítői abból indulnak ki, hogy mind az államháztartás egyensúlya, mind a külső fizetési helyzetünk oly mértékben javult, hogy erre már a nagy hitelminősítőknek is lépniük kell – pozitív irányban.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő – Standard & Poor’s (S & P), Moody’s, Fitch Ratings – egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S & P „BBB mínusz” osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, „BBB”, a Moody’s még eggyel jobb, „Baa1” (a másik két cég metodikájában „BBB plusz”-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot.

Adóskockázati osztályzatunk kilátását a S & P már tavaly negatívról stabilra javította vissza, a költségvetési konszolidációs erőfeszítések eredményeivel indokolva a lépést. A másik két cégnél egyelőre negatív kilátás érvényes. Magyarország külső fizetési pozíciója is a legnagyobb mértékben javult a kelet-közép-európai térségben, és ennek eredményeként a magyar gazdaságban az idén „pozitív finanszírozási rés” várható. Így Magyarországnak nem lesz szüksége további részletek lehívására a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelkeretéből –áll a távirati iroda által idézett elemzésben.

Az idáig vezető út azonban pokolian nehéz volt, ugyanis Magyarország az elmúlt négy évben a GDP 10 százalékának megfelelő, a régióban példa nélküli költségvetési szigorítást hajtott végre, ebből 4,5 százaléknyit tavaly. Ez közrejátszott abban, hogy a receszsziót nehezen viselte a gazdaság, amelynek kilátásai azonban egyre jobbak, például a válság idején egyedüli európaiként növekedni tudó lengyelekéhez képest.

A költségvetés helyzetének javulása eredményeként Magyarország 2011–2012-re teljesíteni tudja az összes nominális euróövezeti konvergenciaelőírást, és 2014-ben beléphet a valutaunióba. Az, hogy él-e ezzel a lehetőséggel, végső soron idén meghozandó politikai döntés függvénye lesz, ugyanis a 2014-es eurócsatlakozáshoz 2011 első negyedéig be kell lépni az ERM-2 árfolyamrendszerbe – írták a bank szakértői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.