Kissé romló Mol-adatok

Tavaly csökken a Mol árbevétele és eredménye is, de a Slovnaft után már a horvát INA-val is számoló magyar olajcsoport az utolsó negyedévben jól teljesített.

Tavaly 3500 milliárdról 3200 milliárd forintra csökkent a Mol-csoport árbevétele, nettó eredménye pedig a 2008-as 141 milliárd után tavaly 104milliárd lett – derül ki a tegnap közzétett gyorsjelentésből. Ugyanakkor több nyereségtétel is emelkedett: ehhez képest a romló nettó eredményt 60 milliárdos pénzügyi veszteséggel indokolják. A két utolsó negyedév összehasonlításából szintén növekedés rajzolódik ki, különös tekintettel a tavalyi utolsó negyedév most már mélypontnak tekinthető, 33 milliárdos veszteségadatához képest. Az immár öt évre visszatekintő saját Mol-eredmény-adatbázisunk szintén lassan magához térő eredményről, kissé lefelé bukó üzleti eredményről, egyszersmind folyamatosan felfelé kúszó árbevételről tanúskodik. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató 2009-ben nehéz külső környezetre, alacsony árrésekre és keresletre emlékszik. Ezen kívül a dokumentumban a stabil pénzügyi helyzet illetve a „pénztermelő képesség” megőrzését.

A Mol számaiban immár megjelenik a horvát INA olajtársaság is, amely főleg a magyar cég kitermelési adatain dobott, amely így a napi 86 ezer hordóról 143 ezer hordóra ugrott. Az INA az ágazat eredményéhez is jelentősen hozzájárult, ugyanakkor a déli szomszédunk központi olajcégének megvásárlásával járó költségek negatív hatást is gyakoroltak egyes mutatókra. Hernádi Zsolt a jövőre nézve a működés összehangolását, az ebből eredő előnyök kiaknázást nevezte meg célként. Eközben a Mol fő petrolkémiai ágának számító TVK soha nem látott veszteséget ért el, és a Slovnaft számai is veszteségbe fordultak. Tavaly kedvező eredményeket mutatott fel a gázszállítás és a szintén Molhoz köthető stratégiai gáztárolás is.

Vitatott horvátországi OTP–Mol-ügyletek

Stjepan Mesic horvát elnök jónak látná, ha nyilvánosságra kerülnének az ottani neves fűszergyártó, a Podravka, illetve az OTP Bank közötti szerződés részletei. A hét végén olyan feltételezések láttak napvilágot, hogy az OTP azért nyújtott a Podravkának vitatott célokra felhasznált kölcsönt, ha a Mol 48 százalékos tulajdonrésze ellenére is irányítási jogokat kap az INA-ban. A Hina horvát hírügynökség sajtójelentéseket ismertetve megjegyzi: a Mol 34 millió eurót helyezett volna letétbe az OTP Banknál, melyből finanszírozni tervezték azt a pénzügyi műveletet, amellyel a Podravka vezetése állítólag törvénytelenül fel akarta vásárolni az élelmiszeripari cég részvényeit. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.