Nagy érdeklődés a cukorgyárra

A szerencsi cukorgyár bezárása miatt keletkezett gazdasági károk enyhítésére szánt 5,6 milliárd forintos keretre 11,3 milliárd forintnyi igény érkezett be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Borsod megyei kirendeltségéhez a Nemzeti diverzifikációs program keretében meghirdetett pályázati forrásokra.

Mint korábban közöltük: országos szinten 17 milliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy a petőházi, a szolnoki, a kabai, valamint a szerencsi cukorgyár bezárása miatt keletkezett gazdasági, foglalkoztatási nehézségeket enyhítsék. Ennek keretében egyebek mellett mezőgazdasági beruházásokra, élelmiszer-ipari termékfejlesztésekre, különböző vidékfejlesztési támogatásokra, valamint vidéki örökségvédelemre, turisztikai- és vállalkozásfejlesztésre lehetett pályázni idén január 15-ig.

Mészáros Péter, az MVH Borsod megyei kirendeltségének vezetője tudósítónknak elmondta: a valamikori szerencsi cukorgyár termelési-beszállítói területéről az elérhető 5,6 milliárd forintos keretre 11,3 milliárd forint igény érkezett be, amely a pályázók által biztosítandó önrésszel együtt több mint 20 milliárdos fejlesztést ígér a térségben. Ezen belül a mezőgazdasággal összefüggő beruházásokra 4 milliárd forintot meghaladó támogatást igényeltek a termelők egyrészt gépesítésre, másrészt pedig üzemi korszerűsítésre, például magtárak, szárítók fejlesztésére. A vidékfejlesztési forrásokra 257 pályázat érkezett be. A legtöbbet – 125-öt – mikrovállalkozások nyújtottak be, de jelentős mértékű támogatási igényt regisztráltak a turisztika, a falufejlesztés és a vidéki örökségvédelem címén kiírt forrásoknál is.

Természetesen szerettünk volna információt kapni a többi volt cukorgyárral kapcsolatos kárenyhítési program hasonló adatairól is, de a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium összesítése még nem készült el.

Bontják a szerencsi cukorgyár épületeit
Bontják a szerencsi cukorgyár épületeit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.