Maszkírozott a Goldman Sachs?

A Wall Street az amerikai ingatlanbuborék kipukkadása kapcsán is ismert, ugyanakkor törvényes módszerekkel tette lehetővé Athénnak, hogy tovább nyújtózkodjon, mint ameddig a takarója ér – derül ki a The New York Times leleplező riportjából. Sőt a Goldman már a görög eurócsatlakozáskor bújtatott ügyletekkel fedezhette a deficitet.

Mert tetézi, ki elföldi a bajt: az amerikai nagybankok, elsősorban a Goldman Sachs felelősségét fi rtatja vasárnapi számában a The New York Times (NYT) az elmúlt hetekben Európa vezető gazdasági problémájává előlépett görög államadósság kapcsán. Az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság nyomán is előtérbe került származékos trükkökről, „kreatív könyvelésről”, burkolt hitelekről, az időben előre görgetett államháztartási kintlevőségeknek – a görögök esetében reptéri illetékeknek és szerencsejáték-bevételeknek – gyors készpénzre váltásáról van szó anélkül, hogy számvitelileg tényleges bankkölcsönöket kellett volna feltüntetni. Pusztán egyetlen ilyen ügylet eurómilliárdokat tüntetett el a görög deficitből az Európai Bizottság szakembereinek a szeme elől – írja a világlap cikkében, amelyet sem a Goldman Sachs, sem az állítólag kisebb részben szintén segédkezet nyújtott J. P. Morgan bankház nem kívánt kommentálni. Az athéni pénzügyi szóvivő arra hivatkozott: számos bankkal volt kapcsolatuk, egyiknek sem kötelezték el magukat, az adósságfinanszírozás pedig az átláthatóság jegyében történik.

A szuverén, azaz a kormányadósság piaca meglehetősen szabályozatlan. – Ha egy kormány csalni akar, csalhat is – állítja Garry Schinasi, a Nemzetközi Valutaalap globális tőkepiacok sebezhetőségét figyelő részlegének munkatársa. A görögöket átmenetileg megmentő műveleteket a Goldmannál a legfelső szinten irányították a lap szerint: Gary Cohn, a bankház elnöke, egyben az operatív működésért felelős feje személyesen ment Athénba. Az ügyletekben, amelyeket görög mitologikus alakokról, így a szelek istenéről, Ailoszról vagy Ariadnéról is elneveztek, visszaköszönnek az ingatlanbuborékot kipukkasztó származékok, derivatívák.

Sőt a NYT szerint a Goldman már a görögök euróövezeti csatlakozását követően segített eltüntetni a könyvekből a zóna „leggyengébb láncszemének” deficitjét, hogy az megfeleljen a brüsszeli (maastrichti) államháztartási kritériumoknak. Mégpedig – szintén azért, hogy ne jelenjék meg hitelként a fizetési mérlegben – egymilliárdos valutaügylettel. Az ennek részeként bevetett kamatswappal a fix és a változó kamatozású fi zetések között lehet oda-vissza játszani. A valutaswap pedig az átváltási árfolyamok volatilitását, kilengéseit csillapítja. Hasonló származtatott termékeket vetett be a J. P. Morgan az olasz államháztartás kicsinosításában.

A Goldman Sachs főhadiszállásának kapuja előtt, New Yorkban
A Goldman Sachs főhadiszállásának kapuja előtt, New Yorkban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.