Előremenekül a Pannon

A cég további költségcsökkentést határozott el, s elkezdi a negyedik generációs mobilszolgáltatások tesztelését: az LTE technológiával hosszú távon jelentős költségeket takaríthatnak meg. Áprilistól indul a teszt, 2012-re már kereskedelmi szolgáltatással kalkulálnak.

A Pannon tavaly 73,4 milliárd forint kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el, ami 3,6 milliárd forinttal alacsonyabb a 2008-asnál. A társaság 177 milliárd forintos tavalyi bevétele 11,3 milliárdos csökkenés éves bázison. Anders Jensen vezérigazgató a számokat ismertetve úgy értékelt, hogy 2009 nagyon kemény volt, s a csökkenő eredményeik megfelelnek a piaci folyamatoknak. A cég további költségcsökkentést határozott el.

A kilátásokat tetszetősebbé teszi, hogy Magyarország ismét vezető szerephez juthat az innovatív mobilszolgáltatások terén. A Vodafone után a Pannon is elkezdi a negyedik generációs mobilszolgáltatások tesztelését: az LTE technológiával hosszú távon jelentős költségeket takaríthatnak meg. Áprilistól indul a teszt, s 2012-re már kereskedelmi szolgáltatással kalkulálnak. Ez uniós szinten sem rossz eredmény. Az első nyilvános, 4G-teszteket két éve, a barcelonai Mobile World Congress kiállításon bonyolították le az infrastruktúraszállító cégek. Tavaly pedig bejelentették, hogy az EU-ban ez lesz a negyedik generációs szabvány. A válság előtt 2011-re jósolták az első szolgáltatások indulását, tavaly már 2012-re módosították, a pénzszűke miatt. Az LTE költségcsökkentésre és bevételnövelésre egyszerre ad lehetőséget, hiszen olcsóbban, nagyobb sebességű internetszolgáltatás biztosítható vele.

– A Pannon első akar lenni a mobilinternet-versenyben – jelentette ki a cég vezérigazgatója. A technológiai partner a kínai ZTE lesz: a vezérigazgató szerint a kínaiak árversenyben komoly előnyöket biztosítanak. A feltörekvő vállalat fejlesztései mostanság jelennek meg az európai piacon. A céljuk, hogy több európai referenciával rendelkezzenek. Az sem mellékes, hogy a Telenor-csoport leányvállalatánál száll be a fejlesztésbe a ZTE, mert ha sikeres lesz, az komoly üzletet hozhat más országokban is.

A tesztek Budapest belvárosában zajlanak, később egy vidéki várost is bevonnak a próbaüzembe. Az, hogy a szolgáltatás 2012-ben elindul-e, a tesztek tapasztalataitól, a mobilinternet-bevételektől is függ. Az is fontos, hogyan alakul a hazai szabályozás, s milyen készülékek lesznek elérhetők 2012-re. – Tisztában kell lenni azzal, hogy a 4G rendszerek nem nyújtanak teljes körű szolgáltatásokat, ugyanis adatátvitelre kiválóak, a hangátvitel azonban még gyermekcipőben jár –mondta Anders Jensen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.