Privatizáció volt a víziközművek átszervezése?

Burkolt privatizációs előkészület volt az MNV tavalyi, a víziközmű-társaságokat érintő átszervezési kísérlete – állítja dokumentumok alapján az Index. A nagy vitát kiváltott terv szerint a cégeket három holdingba szervezték volna. Az Index az MNV-előterjesztésből és meg nem erősített információkból azt a következtetést vonta le, hogy a kormány a Suez Environment és a Veolia Eau közötti piacfelosztást készítette elő. Az MNV és a Pénzügyminisztérium nem adta ki a kért dokumentumokat az Indexnek, annak ellenére, hogy ezt Oszkó Péter felajánlotta. Idéznek olyan korábbi cikket, amely a minisztert a privatizáció elkötelezettjeként hozza hírbe, mondván, 2004-ig olyan ügyvédi irodának dolgozott, amely a víziközművek privatizációját előkészítő koncepciókon dolgozott.

Oszkó kommentben reagált a cikk állításaira: a többi között felelősségre vonást tart szükségesnek azon munkatársainak körében, akik miatt a lap nem kaphatta meg a dokumentumokat. Saját érintettségét visszautasította, mondván, az előterjesztés még a Gyurcsány-kabinet idején készült. Mint írja, a vagyontörvény minisztersége alatt módosult –igaz, Fónagy János indítványára, de szocialista támogatással – oly módon, hogy tartós állami tulajdonként jelölte meg a víziközmű-társaságokat. Itt le kell szögezni: a politikusok nyilatkozataival szemben a vízkészlet, a vezetékhálózat és az azokhoz tartozó műtárgyak állami voltát korábban is jogszabály, a vízgazdálkodásról szóló törvény garantálta, a nyári változás a vízműtársaságokra vonatkozik. (A víziközmű az infrastruktúra, a víziközmű-társaság az ezt üzemeltető cég.)

A társaságok átszervezését sokan támogatták, sokan bírálták, de tény: azt az – időközben leállított – Új tulajdonosi program előírásai szerint készítették elő az MNV-nél, még Tátrai Miklós vezérigazgató idejében. Ő a privatizációt lapunknak tavaly júniusban – az említett törvénymódosítás előtt – cáfolta. Azt, hogy a korábbi pénzügyi kabinetnek voltak-e háttér-megállapodásai az említett cégekkel, nem tudni, az azonban biztos: ilyen bizonyítékok eddig nem láttak napvilágot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.