A válság miatt is drágul a kötelező

Az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban az átlagdíjak tízszázalékos növekedésére lehet számítani az egy évvel korábbi tarifákhoz képest – mondta tegnapi tájékoztatóján Sebestyén László.

A Genertel értékesítési igazgatója szerint a biztosítók már nem az ügyfélszám bővítésében, hanem a díjbevétel növelésében érdekeltek. A válság hatására jelentősen visszaesett az autópiac, s ezzel együtt az új kgfb-, illetve casco-kötések száma is csökkent, a társaságoknak ezért most nagy szükségük van a kötelezőből származó biztos bevételekre.

A díjak növekedését eredményezi a kártalanítási alap létrehozása is. A MÁV Biztosító csődjének tanulságaként a kgfb-vel foglalkozó biztosítók – jogszabályi előírásra –olyan garanciaalapot hoznak létre, amelyből a károsultak akkor is pénzükhöz jutnak, ha a felszámolás sorsára jutott társaság vagyonából nem futná a kifizetésekre. Az alap feltöltésének, illetve a rendszer működtetésének költségeit azonban a piaci szereplők továbbhárítják majd ügyfeleikre – tette hozzá.

A társaságnál arra számítanak, hogy az idei kampány során – a tavalyihoz hasonlóan – közel egymillió autós kötheti újra biztosítását. Bár 2010-től megszűnt az év végi biztosítási évforduló, s ezentúl a szerződéskötéstől számított egy év múlva lehet újrakötni a kötelezőket, az év végi kampány csak fokozatosan, a járműpark cserélődésével veszít jelentőségéből – mondta Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. A biztosítónál úgy kalkulálnak: 2015-re már a kgfb-szerződések 80 százalékánál év közben lehet az évforduló, ám az átállás ennél lassabb is lehet attól függően, milyen ütemben talál magára az autópiac.

Az alkuszok adatai szerint a 2009-es átkötési időszakban a kötelezők átlagdíja 25 ezer forint volt (egy évvel korábban 31 ezer), míg az idén januárban kötött szerződések tarifája 41 ezer volt. Az emelkedés oka nem az, hogy a biztosítók máris emelték volna díjaikat. (Ezt egyébként nem is tehetnék meg, hiszen a következő évre érvényes tarifákat október végén kell meghirdetniük.) A látszólagos drágulást egyrészt az magyarázza, hogy bizonyos kedvezmények csak az átkötési szezon alatt élnek, másrészt a kampányidőszakban viszonylag sok, magasabb bónusz fokozatú ügyfél vált biztosítót, s az ő kedvező tarifáik miatt lesz alacsonyabb az új szerződések átlagos díja.

Károsult autók a Balaton utcában
Károsult autók a Balaton utcában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.