Borús növekedés az iparban

Hiába emelkedett hosszú idő után először az ipari termelés, az elemzők egy része mégis csalódott. A szakemberek lényegesen nagyobb bővülésre számítottak, ennek elmaradását pedig a vártnál lassabb kilábalás jeleként értelmezik. A piacok sem örültek a számoknak, a forint árfolyama és a BUX azonban nem emiatt esett tegnap.

Hosszú idő után végre emelkedett az ipari termelés. A KSH előzetes adatai szerint decemberben egy százalékkal nőtt a kibocsátás az előző év azonos időszakához képest, ám hiába a régóta várt pozitív teljesítmény, még ez is elkeserítette az elemzők nagy részét. Többségük sokkal markánsabb, 5-7 százalék közötti bővülésre várt. Ráadásul munkanaptényezővel korrigálva a növekedés valójában csökkenés: 2008 decemberéhez viszonyítva így 1,4 százalékos a visszaesés, míg az előző hónappal, 2009 novemberével összevetve 5,7 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője még a közölt mutatót is kedvezőnek tartja, miután – szinte egyedüliként – az év utolsó hónapjában az ipari termelés zsugorodásával kalkulált. (A munkanapés szezonális tényezőkkel kiigazított adatok tekintetében ez be is jött.) Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője megjegyezte: már csak azért is „harmatosan gyengének” tartja a közölt decemberi mutatót, mert a hírek tavaly év vége felé már arról szóltak, hogy a nagyobb exportőrökhöz már komolyabb megrendelések érkeztek, s ezért a leállások sem lesznek olyan hosszúak, mint egy évvel korábban. Mindezek mellett a 2008. decemberi ipari termelési szint a kemény recesszió miatt nagyon alacsony volt, s ehhez a bázishoz képest már komolyabban kellett volna nőnie a tavaly decemberi teljesítménynek. Suppan Gergely szerint ezért egyelőre semmi jele a kilábalásnak.

A kollégáitól érdemben eltérő véleményét a Raiffeisen stratégája arra alapozta, hogy bár mutatkoznak kedvező tendenciák az export alakulásában, a gazdaság egészét tekintve egy igencsak elhúzódó válság jelei mutatkoznak, legalábbis Magyarországon sokkal hosszabb ideig tart a krízis lefutása, mint az európai gazdaságok zöménél. Ráadásul a hazai növekedés már a válság kitörése előtt is szerényebb volt, mint a környező államoké, ezek a gazdaságok így hamarabb tudnak visszatérni a tartós növekedési pályára, mint Magyarország. Az említettek alapján az elemző úgy véli, nagy illúziókat fölösleges lenne kergetni, az éves átlagos ipari termelés növekedése mindössze egyszázalékos lesz 2010-ben. A KSH pénteki közleménye szerint tavaly az év egészében az ipari termelés volumene 17,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2008-ban. A KSH közleménye szerint az ipari termelés visszaesése 2008 októbere óta megszakítás nélkül zajlott egészen mostanáig.

Török Zoltán szerint az ipari termelés vártnál roszszabb teljesítményének nem volt szerepe abban, hogy a Budapesti Értéktőzsde elsődleges mutatója, a BUX tegnap ismét jelentős mértékben csökkent, és a forint árfolyama is tovább gyengült az euróval szemben. Ezek a globális nemzetközi fejleményekkel magyarázhatók. Ismét előtérbe kerültek Portugália, Spanyolország, Görögország vagy Írország problémái, amelynek hatására csökkent a befektetők körében a kockázatvállalási hajlandóság. Kérdésünkre, hogy az elmúlt két nap gyenge tőzsdei teljesítményei egy csökkenő trend elejét jelentik-e, az elemző annyit válaszolt: most inkább hullámzik a piac, azaz nagyobb kilengések követik egymást. A tartós korrekció azonban előbb-utóbb bekövetkezik. Mindezek a forint árfolyamára is hatással lesznek, amellyel kapcsolatosan megjegyezte: a március–június közötti időszakra 285 forintos euróárfolyammal számolnak.

A kilátások még nem ennyire fényesek a hazai iparban
A kilátások még nem ennyire fényesek a hazai iparban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.