Fél évszázad hányattatása után nyit újra a Hungária fürdő és a Continental Szálloda

Válságos időszakban nyitja meg újra kapuit Budapest talán leghányatottabb sorsú szállodája, az erzsébetvárosi Continental. A Hungária fürdővel együtt, szó szerint romjaiból újjáépített hotel több mint 14 milliárd forintos beruházásból készül el idén nyárra.

A Hungária fürdő ötven, a Continental Szálloda negyven éve zárt be. A sorsukra hagyott épülettorzók helyére, azaz a Dohány utca–Klauzál utca–Nyár utca által határolt területre néhány éve még egy impozáns lakóházat szánt az előző tulajdonos, egy izraeli cég. A Beverly Hills Kft. tervét a szomszédok bíróságon támadták meg, és bár a lakásokat gyorsan el tudták volna adni, a régi zsidónegyedbeli tervekből végül nem lett semmi. A társaságot és ezzel együtt az ingatlanokat a 2007 decemberében kötött előszerződés alapján, egy 2008 júniusában lezárult ügylet keretében a ZeinaHotel Kft. vásárolta meg, összesen 8 millió euróért. Az időpont azért fontos, mert éppen a válság kitörése előtti utolsó pillanatokról van szó, amikor a 40 millió eurós fejlesztési hitelre szóló megállapodást még aláírta a bank. A cégtulajdonos, a 2006-ban nyílt pesti Boutique Hotel Zara révén ismertté vált szállodás üzletember, Mazen Al-Ramahi úgy fogalmaz: szerencséje volt a jóváhagyott bankhitellel, ami ugyan időközben az árfolyammozgások miatt megdrágult, de lehetővé tette, hogy megvalósuljon a beruházás. Ma már szállodaépítésre biztosan nem kapna kölcsönt, és ha mégis, a korábbinál jóval nagyobb arányú önerőt kérne a bank.

Az adásvétel után több hónapos műemlékvédelmi engedélyeztetési eljárás következett, az építkezés ezért csak 2009 márciusában indult. A Continental helyén teljesen új épületet húztak fel Hegedűs Péter tervei szerint, a csak félig lebontott Hungária fürdőből viszont amit lehetett, megmentettek, helyreállítottak. A fürdő megújítását tervező Vékony Péter, a Nirmana építésziroda vezetője azt mondta: ha Ráday Mihály húsz évvel ezelőtt nem fényképezte volna végig kívül-belül az épületet, akkor ez a pazar építészeti emlékünk elveszett volna. Húsz év alatt ugyanis szinte minden eltűnt odabentről, s mivel Ágoston Emil eredeti tervei sincsenek már meg, és háború előtti képek is alig maradtak, lehetetlen lett volna rekonstruálni az eredeti belsőket. Így azonban visszaállhatnak a régi terek, például a medencetér, amelyről a tervező 1908-ban azt írta, hogy „a kontinensen páratlan úszócsarnokot létesít, márvánnyal, üvegmozaikkal, fémmel és eozincsempével burkolva”. Szépségei ellenére 1920-ban már mozivá alakították a medenceteret, ellátva páholysorral és nézőtéri erkéllyel. Majd kabaré lett, de annak is szép volt. A Ráday-féle fotókon még nagyon jól látszik minden: az előtérben a forgóajtó indiai templomokhoz hasonlító, kupolás háza, a korlátok, a páholyok, a márvány és az eozinmázas burkolatok.

És mindez nagy részt vissza is kerül – állítja Vékony Péter. A Dohány utca felőli tömbben a fő enteriőrök, mint az előtér, a lépcsőház, a medencecsarnok, a burkolatok tulajdonképpen az Ágoston Emil-féle, bécsi szecessziós stílusban lesznek helyreállítva. A mozikorszakból csak a galéria maradt meg. Eredeti szépségében újítják fel a forgóajtó házát is, csakúgy, mint a rézveretekkel, domborművekkel díszített bejáratot, melyről nem túlzás azt állítani, hogy Budapest egyik legszebb kapuzata. Úszómedence az eredeti fürdőcsarnokban nem lesz, csak egy díszkút, viszont a tetőszinten igen.

A változások egyébként jól látszanak a már megújult homlokzaton, ahol helyreállították a fürdőző hölgyek szoborcsoportját is a bejárat fölött, Krisztián Sándor alkotását. Mögé, háttérként kékesen irizáló mozaikfelület került, ami nem egészen ilyen színű volt eredetileg, hanem zöldesebb, de ezzel is jelezni akarták, hogy ez itt már pótlás. Az eredetiből egy szem sem maradt. Eredetiek viszont a fürdőfelirat Zsolnay-betűi, melyek átvészelték a pusztulást. A mészkőhomlokzat újra tiszta, eltűntek a golyónyomok, újra láthatók rajta a régi domborművek és helyreállt az Ágoston-féle ablakrend is. A megújuló Hungáriával elveszett gyöngyszemét kapja vissza Budapest.

Szoros határidővel, de tartható, hogy a nyárra már szép számú foglalást rögzítő Continental Hotel Zara júniusban megnyíljon. A kilencfajta szobával, elnöki lakosztályokkal együtt összesen 272 szobás szálloda 200 személyes magyar–francia éttermet is magában foglal, a fürdőrészen egy kávézót, és egy tetőtéri medencével is felszerelt wellnessrészleget. A pesti belvárosban álló hotel saját udvarral, és tetőkerttel épül, a maga nemében versenytárs nélküliként lép a piacra. A ZaraHotels sikere nyomán elszaporodott pesti butikhotelek között is tud újat nyújtani, amire jó visszajelzésnek tűnik, hogy a nyitás utáni hetekben több, telt házasnak ígérkező napjuk is lesz. A véres pesti szobaárversenybe a Continental nem száll be, vagyis nem teljesen, mert a tulajdonos szerint 70 eurós szobaár alá semmiképpen sem mennek.

Az eredetileg 15 évre számított megtérülési idő már biztosan nő a turizmus válságamiatt, de a tervezett üzleti koncepció lényege, hogy nem az áron, hanem a szolgáltatás mennyiségén kell változtatni, természetesen az utóbbi javára.

Az utóbbi évtizedekben sokszor elsiratott Continental Szálló és a Hungária fürdő tervét még a korábban perre menő szomszédok is jól fogadták. Megbékélésükben komoly szerepet játszott a tény, hogy az előző tervvel, a háromszintes mélygarázst magában foglaló lakóházéval ellentétben a szálloda mindössze egy szinttel ment a föld alá, ahol 110 férőhelyes parkolót építettek. A százéves házak által határolt foghíjtelken ez megnyugtató megoldás volt, miként az is, hogy egy népszerű hotel élete jó irányba mozdítja a környék fejlődését.

Ilyen volt... (Bábhalmi János felvétele) ... és ilyen lett a Hungária fürdő (Szabó Bernadett)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.