Mercedes-per: elutasított gazdák

A bíróság elutasította a kecskeméti Mercedes-beruházáshoz földjüket adó gazdák keresetét. Kivételes üzleti siker érdekében ugyanis szokatlanul nagy prémium is kifizethető. A felperesek meg sem jelentek az ítélethirdetésen.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság elutasította a hét kecskeméti gazda valamennyi – szám szerint 28 különféle jogcímen benyújtott – kereseti kérelmét. A Czinege Gyöngyvér vezette bíróság tegnapi ítéletében mind az egykori földtulajdonosokkal kötött megbízási, mind az opciós szerződéseket érvényesnek találta. Az adásvétel nyélbeütéséért kért prémium mértékét sem találta aggályosnak. (A sikerdíj 3 százalék plusz áfa volt, az 50 százalékos prémium csak a négyzetméterenként 600 forintot meghaladó ár feletti részre vonatkozott.)

A beruházásnak helyet adó egykori szántók
A beruházásnak helyet adó egykori szántók

A parcellánként lekötött szántókat végül jóval a piaci ár és az előre rögzített négyzetméterenként 600 forint felett – 2700 forintért – közvetítették ki Kecskemét önkormányzatának. A bíróság semmi jó erkölcsbe ütközőt nem talált abban, hogy egy kivételes üzleti sikert kimagaslóan magas prémiummal ismerjenek el a szerződő felek, ha ebben előre megegyeznek. Jelen esetben pedig ez történt. A bíróság semmi olyan zavaró tényezőt nem tárt fel, amely a gazdák „ügyleti akaratát” törvénybe ütköző módon befolyásolta volna.

A felperesek egyébként az adásvételek lebonyolításakor úgy nyilatkoztak, hogy az ügylet részleteivel tisztában vannak, azzal egyetértenek és az szándékukkal megegyezik. Abba is belegyeztek, hogy az ügylet részét képezze annak a komplex programnak, amely eredményeként a Daimler AG–Mercedes beruházás a térségben megvalósul. (Ezekután meglehetősen furcsának tűnt a keresetlevélben szereplő állítás, miszerint ők nem azzal bízták meg az alperes Best Investet, hogy földjüket az önkormányzatnak átjátssza.)

A gazdák egyúttal azt is kijelentették, hogy sem az opciós szerződéssel, sem az elővásárlási igénnyel, sem az ügylethez kötődő egyéb szerződéssel szemben jogorvoslati igényt nem nyújtanak be később. Így is volt ez egészen egy évig. 2009 őszén viszont meggondolták magukat.

Mint ismeretes, a Kecskeméten 800 millió eurós beruházásban épülő Mercedesgyár alatti földterületet parcellánként lekötő, majd az önkormányzatnak a területet egyben eladó Best Invest Projekt Hungaria Kft. ellen hét egykori birtokos indított pert tavaly októberben. Az ingatlanközvetítő cég korábban összesen 170 tulajdonossal kötött opciós szerződést, így állt össze a beruházáshoz szükséges 441 hektáros terület, amelyért az önkormányzat végül 7,7 milliárd forintot fizetett a birtokosoknak. A Best Invest meghökkentően jelentős – kétmilliárd forintos – sikerdíjra tett szert az ügyletből.

Hét egykori tulajdonos ennek fényében kevesellni kezdte a földjeikért kapott 643 millió forintot és sokallni a földjeik eladása utáni ingatlanközvetítői díjat. Perben kérték az ingatlanközvetítési és az annak alapján létrejött ingatlanadásvételi szerződések semmissé nyilvánítását, majd kilátásba helyezték az önkormányzat és a Daimler-Benz AG helyi leányvállalatának perbe hívását. Ez utóbbi a beruházás elakadását eredményezhette volna. De végül nem került rá sor. Az első fokú ítélet kihirdetésével pedig végképp lehetetlenné vált – tájékoztatta lapunkat az ingatlanközvetítőt képviselő Hidasi Gábor ügyvéd.

A pervesztes gazdák egyébként el sem jöttek tegnap az ítélethirdetésre, sőt ügyvédjükkel sem képviseltették magukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.