Büntetik a sztrájkoló kamionosokat

A vártnál kevesebb áruszállító vett részt tegnap abban a szlovákiai tiltakozó akcióban, amelyben elsősorban azt követelik, hogy az elektronikus útvámot jóval kevesebb első osztályú úton szedjék, mint amennyit január elsejétől kijelöltek. –Szlovákia az egyetlen olyan ország Európában, ahol csaknem 1500 kilométert tesznek ki a fizetős első osztályú útszakaszok – nyilatkozta lapunknak Jaroslav Polacek, a Szlovákiai Teherszállítók Uniójának (UNAS) elnöke. Követelik, hogy a mintegy 400 kilométernyi autópályán, illetve gyorsforgalmi utakon kívül mindössze 333 kilométernyi első osztályú úton legyen útvám. Szerintük rossz minőségűek az útdíj megállapításához szükséges fedélzeti egységek, értesüléseik szerint a fuvarozóknak eddig bérbe adott valamivel több mint százezerből húszezer már meghibásodott. Ezért javasolják az elektronikus útvám alkalmazásának felfüggesztését június végéig. Polacek kijelentette: addig sztrájkolnak, ameddig a követeléseiket nem teljesítik.

A fogadkozásokkal ellentétben azonban egyelőre nem sikerült országos méretű tiltakozó akciót szervezniük. Forgalomlassításba és félpályás útlezárásba tegnap hajnaltól csupán Kassán, Sároseperjesen (Presov), továbbá a közép-szlová kiai városokban kezdtek. Az egyik határállomáson néhány lengyel kamionos is csatlakozott a tüntetéshez. Pozsonyban este a kamionosok tiltakozó felvonulást tartottak. Sok fuvarozót a rendőrség erélyes fellépése tartott vissza. Az úton veszteglő járművek vezetőit több helyen 50 eurós pénzbírsággal sújtották, elvették a járművezetői igazolványaikat is azzal az indokkal, hogy a gyorsforgalmi, illetve az első osztályú utakon a kijelölt helyeken kívül tilos a megállás. A kamionostüntetés négy szervezőjét hétfő kora délután előállították.

Több szállítmányozócég vezetője viszont úgy vélte, hogy a kormány már bizonyos engedményeket tett, ezért nem sztrájkolni kell, hanem tovább tárgyalni. – A parlament a múlt héten 11,3 eurócenttel csökkentette a gázolaj jövedéki adóját, ennek köszönhetően legalább enynyivel csökken az üzemanyag literenkénti 1,142 eurós ára szerdától – közölte Peter Halabrín, a legnagyobb szlovákiai árufuvarozókat tömörítő CESMAD Slovakia elnöke.

Robert Fico szlovák kormányfő tegnap megismételte, hogy a kabinet további engedményekre már nem hajlandó. Azt is kifogásolta, hogy a kamionosok szerinte törvénytelen tiltakozását az ellenzékiek támogatják.

A januári elektronikus útvám bevezetése óta egyre több keletszlovákiai áruszállító magyarországi utakat használ. – Ha Szlovákián keresztül szállítunk Pozsonyba vagy például Ausztriába, akkor egy fuvarért hozzávetőleg 55 eurót fizetek. Ha a magyarországi autópályákat választom, akkor a matrica csak 28 eurómba kerül. Az út ugyan valamivel hosszabb, de gyorsabb –közölte a bártfai Pavol Hudák, aki a Hudas szállítmányozócég tulajdonosa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.