Bankadó bevezetését javasolja az IMF

– A legfejlettebb államokat tömörítő G20-as csoport áprilisi ülésére kidolgozzák a pénzügyi szolgáltatások megadóztatásáról szóló javaslatot – ígérte Dominique Strauss-Kahn a bécsi Der Standardnak adott interjújában. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója részletekről nem beszélt, csak a célt fogalmazta meg, nevezetesen egy olyan pénzügyi alap létrehozását, amellyel csökkenteni lehet egy újabb globális válság kirobbanásának esélyét, és számottevően csökkenteni a bankrendszer kockázatvállalási étvágyát.

A vezérigazgató az országoknak a válságkezelésben közösen tett erőfeszítését fontosnak és követendőnek nevezte, ám szerinte nem lehet lazítani, a pénzügyi szabályozórendszert mihamarabb meg kell reformálni átlátható és számonkérhető módon. A jól működő felügyeleti rendszer kialakítása azonban még ennél is sürgetőbb feladat –hangoztatta.

Dominique Strauss-Kahn. A franciák nem akarnak szembenézni
Dominique Strauss-Kahn elégedett a magyar reformokkal

Strauss-Kahn szerint az osztrák bankokat már nem fenyegeti az összeomlás veszélye, ám tőkehelyzetük megerősítésére, a mérlegüket nyomasztó kétes kintlevőségeik leírására sort kell keríteni. A stressztesztek is kimutatták, hogy az osztrák hitelintézetek egy esetleges újabb pénzügyi sokkot nehezen viselnének el. Elsősorban a jelentős kelet-közép-európai érdekeltségekkel bíró Erste és Raiffeisen helyzetén kell javítani. Strauss-Kahn szerint a bankoknak mihamarabb meg kell szabadulniuk bedőlt hiteleiktől, bármennyire is idegenkednek ettől. Ez azért is fontos, mert az IMF 122 kisebbnagyobb bankválságból merítő tapasztalatai szerint a bankok megtisztulása nélkül komoly késést szenved az adott gazdaság talpraállása.

A vezérigazgató szólt az IMF hitelére szorult közép-európai országok helyzetéről is.Magyarország kapcsán kiemelte, hogy a kormány átfogó programot hirdetett a költségvetés rendebetételére, és ez meghozza a gyümölcsét. „Az ország jó úton halad, bár azt azért nem mondanám, hogy minden tökéletesen rendben lenne” – mondta Strauss-Kahn, aki a lengyelekkel is elégedett volt. Ők egy új, rugalmas készenléti hitelről állapodtak meg az IMF-fel pénzügyi vészhelyzet esetére. Ezt díjazta is a piac, megnyugodtak a kedélyek Varsóban.

Másutt azért vannak problémák, Lettországban, Romániában, Szerbiában, Fehéroroszországban és Ukrajnában bonyolultabb a helyzet – fogalmazott Strauss-Kahn.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.