Magyarbarát japán vezető

A tokiói magyar nagykövetség ünnepi rendezvényein gyakran fogadja hatalmas csokor a vendégeket. A gyönyörű virágkölteményt Jonekura Hiromasza, a szigetország üzleti életének egyik fontos szereplője küldi rendszeresen, aki az elmúlt hat évben kiemelkedő szerepet játszott a magyar–japán kapcsolatok fejlesztésében. A hetvenkét éves Jonekura, a Keidanren (Japán Üzleti Szövetség) európai ügyekért felelős alelnökeként az akkori miniszterelnök, Koidzumi Dzsunicsiro javaslatára lett a 2004-ben létrehozott együttműködési fórum, az úgynevezett japán–magyar Bölcsek Tanácsa társelnöke.

Az ő anyagi hozzájárulásával is sikerült létrehozni Tokióban a Magyar Kulturális Központ irodáját, valamint segítségével számos japán vállalatot megnyerni ahhoz, hogy a budapesti Erzsébet híd tavaly novemberében átadott díszkivilágításának tervét finanszírozni tudják. A budapesti diplomáciai és üzleti körökkel nagyon jó kapcsolatot ápoló, a magyar miniszterelnök személyes tanácsadójaként is tevékenykedő üzletember a 2009-es magyar–japán emlékévet előkészítő bizottság tagjaként néhány hónapja járt legutóbb hazánkban. Jonekura májustól várhatóan négy évig irányítja majd a Keidanrent, amely a gyáriparosok szövetségeként összefogja a japán cégek tevékenységét, valamint előmozdítja belföldi és nemzetközi érdekérvényesítésüket. Több tucat bizottságának élén a legnevesebb üzletemberek, vállalatvezetők állnak. Az elmúlt években a Canon vezérigazgatója, Mitarai Fudzsio vezette a testületet, az ő elődje pedig a Toyota első embere volt.

A Sumitomo Chemical elnökét a japán híradások szerint a Panasonic és a Toshiba vállalatok vezetőivel szemben jelölték a posztra, és azt várják tőle, hogy elősegíti a Keidanren politikai kapcsolatainak helyreállítását. A hagyományosan erős – és sokak szerint a Liberális Demokrata Párt ötvenéves uralma idején még a miniszterelnökök sorsára is befolyással lévő – Japán Üzleti Szövetség eddig nem találta meg a hangnemet a tavaly augusztusban megválasztott demokratapárti Hatojama-kormánnyal.

Jonekura Hiromasza
Jonekura Hiromasza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.