Eurót akar Csaba és Vértes

A kormányzatot érintő kritikájuk eltérő élessége mellett abban egyetértettek az MGYOSZ és a Világgazdaság által szervezett konferencián felszólaló gazdaságkutatók, hogy az euró mielőbbi bevezetése az ország alapvető érdeke. Nagyjából ennyi volt a közös előadásukban. Csaba László elvesztegetett évtizedről beszélt, Vértes András ezt túlzásnak tartotta, mondván, az elmúlt tíz évben Magyarországon 25 százalékkal nőtt a lakosság fogyasztása, a reálbérek 40, a reálnyugdíjak pedig 49 százalékkal emelkedtek.

Csaba László úgy látja, a magyar gazdaság legkorábban is csak 2014-ben érheti el 2005-ös teljesítményét, kollégája szerint azonban egyelőre csak egy öt évig tartó válság első évén vagyunk túl, ám az ország – a világ számos fejlett országához hasonlóan – két éven belül utolérheti a gazdaság 2007-ben elért színvonalát. Csaba László szerint a változáshoz lépni kell, az új kormány első feladatai között lesz, hogy felszámolja a kuplerájt, amit a kusza jogszabályok jelentenek, valamint egykulcsos jellegű adórendszer felé mozdul el, és kiszámítható, évente a bruttó hazai termék (GDP) mintegy két százalékának megfelelő, rendezett visszavonulást hajt végre az állami kiadások körében.

Az egyetemi tanár szerint középtávon – az euró bevezetése mellett – a munkaalapú társadalom kialakítása a legfontosabb, míg hosszabb távon a munkaerő-piaci aktivitás 53 százalékról 70 százalék körülire növelése. Elismerte, hogy a kormány sikeresen végrehajtotta szűk gazdaságpolitikai feladatainak egy részét, de az elmúlt évek kabinetjeinek szemére vetette, hogy mindvégig adósok maradtak az ország hitelessége szempontjából fontos, átfogó stratégiával.

Vértes András is arról beszélt, hogy Magyarország nemzeti érdeke az euró bevezetése – amire legkorábban 2013–2014-ben kerülhet sor, amennyiben a Fidesz folytatja a Bajnai-kormány által elkezdett fegyelmezett költségvetési politikát, és azt néhány reformmal kiegészíti. Vértes András azt javasolta a parlamenti pártoknak, hogy még az Országgyűlés tavaszi ülésszakán kezdeményezzék Magyarországnak az ERM-2 árfolyamrendszerbe történő felvételét. Megjegyezte: abban sem látna kivetnivalót, ha 2010-ben akár 5,5 százalékig is emelkedne az államháztartási hiány, ha ezt a szükséges reformokra fordított egyszeri kiadások idéznék elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.