MNB: kisebb lesz a monetáris tanács

A monetáris tanácsnak már csak egy olyan kamatdöntő ülése lesz, amin a jelenlegi, kilencfős létszámmal vehetnek részt a tagok. Március elsejétől ugyanis lejár a hatéves mandátuma Hardy Ilonának és Bihari Vilmosnak. Helyükre nem kerülnek új tagok. A testület így héttagúra olvad, ami megfelel a jegybanktörvényben foglaltaknak. Abban ugyanis ennyiben maximálják a tanács létszámát.

Egy évvel később viszont már gondoskodni kell utódokról. Akkor további négy tag mond búcsút a tanácsnak. Nem lenne muszáj mindegyikük helyébe nevezni valakit. A jegybanktörvény ugyanis amellett, hogy hét főben húzza meg a felső határt, annyit rögzít még, hogy a tanács létszáma nem lehet kevesebb ötnél.

Az utóbbi időben egyre többször kerül a viták középpontjába az MNB teljesítménye. A Fidesz a válság egyik fő felelősének tartja az intézményt, többi közt azért kárhoztatva, mert a párt szerint indokoltnál magasabban tartotta a kamatot (a kamatról amúgy nem a jegybank, hanem a monetáris tanács dönt, amelynek tagja az MNB felső vezetése). Ezzel a Fidesz szerint elvágja a vállalatokat a hitelektől, mert a bankok inkább az MNB-nél fialtatják pénzüket, ahol biztos hozamot érhetnek el. A másik kedvezőtlen hatás pedig az, hogy e kamatszinten jutnak maguk a bankok is hitelhez az MNB-től, már ha rászorulnak erre. A jellemzőbb inkább az, hogy vagy a külföldi anyabankokon keresztül érkezik a finanszírozás, vagy a bankközi piacon jutnak forráshoz a pénzintézetek.

Az ellenzéki párt tehát elégedetlen a jegybank működésével, s nem kérdés, hogy különös figyelmet fognak fordítani a monetáris politika alakítására. Az MNB ugyan a kormánytól – is – független intézmény, de a monetáris tanács összetétele befolyásolhatja a kamatdöntéseket. Sokan tartják a mai napig Gyurcsány-fiókáknak azokat, akiknek jövő márciusban jár le a mandátumuk. A feltevések szerint azzal a céllal delegálták őket a testületbe, hogy szavazataikkal elérjék a kamat csökkentését. A tevékenységük alapján sokat meg is tettek ezért: voksaikat az esetek többségében a kamat mérséklése mellett tették le. Más kérdés, hogy ezt nem mindig sikerült elérni, amikor még nagyobb volt a testület létszáma.

Amennyiben győz a választásokon a Fidesz, jövő márciusban ők próbálhatják meg érvényesíteni akaratukat a tanácsban. A jegybanktörvény szerint két fő kijelölésére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek, további két főre pedig az MNB elnöke. Fontos különbség, hogy utóbbihoz kell a miniszterelnök egyetértése, míg a jegybank elnökének csak véleményezési joga van a kormányfő jelöltjeit illetően. A jelölés mellett felmentést is kezdeményezhetnek.

Simor elmozdításának nem örülne a piac

A jegybank döntéshozói konfliktusba keveredhetnek a Fidesz vezetésével fellálló új kormánnyal, amely kísérletet tehet majd a neki nem tetsző Simor András elnök elmozdítására – vetíti előre elemzésében a Nomura International. Az MNB vezetését hozzá nem értéssel vádolja az ellenzéki párt, felróva neki, hogy túlzottan óvatos, elhibázott kamatpolitikájával hozzájárult az országot sújtó gazdasági-pénzügyi válság elmélyítéséhez. A Fidesz sokkal bátrabb kamatvágásokkal operált volna, s segítette volna át a krízisen a hitelszűkében lévő vállalkozásokat. A párt frakcióvezetője, Navracsics Tibor tegnapi sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban leszögezte, tiszteletben tartják a jegybank és a jegybankelnök függetlenségét. Utóbbit az elemzők is kiemelten fontosnak tartják: a Nomurát képviselő Attard Montalto a Bloombergnek hangsúlyozta, hogy Simor személye és monetáris politikája Magyarország és a magyar pénzpiac megítélése szempontjából döntő fontosságú. „Simor leváltásának nem örülnének a piacok” – tette hozzá. (K. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.