Adományvonal: a debreceni mentőcsoportnak

Ha januárban és februárban hívjuk a Magyar Telekom Adományvonalát, akkor a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport (DEKOM) Egyesületet támogatjuk. Az egyesület külföldön és belföldön is speciális karitatív munkát végez.

Hívásonként és SMS-enként 100-100 forintot adományozhatunk január–február hónapban a Magyar Telekom Adományvonalán (1788-as szám) keresztül a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport Egyesületnek. Az így összegyűlt pénzt az egyesület saját céljai megvalósítására használhatja fel.

Nincs még egy ilyen

Mi is olyan különleges a DEKOM-ban – kérdezzük Késmárky Andrástól, az egyesület vezetőjétől. A válasz egyszerű: nincs hozzájuk hasonló egyesület Magyarországon. A többi karitatív szervezet közül egy sem olyan, melynek tagjai többsége orvosokból tevődne össze és olyan jellegű tevékenységet folytatna, mint ők. Márpedig a DEKOM orvosai szinte a gyógyítás minden területét lefedik. A csoportot 2006-ban hozták létre, egy külföldi mentési útról hazatérve. A debreceni egyetem támogatását élvező egyesülettel a mentési munkálatok finanszírozását voltak hivatottak megoldani.

Az orvos szakemberek emellett professzionális szintre emelték a mentési tevékenységet: a szervezet minden tagja speciális kurzusokon tanulja meg, mi a teendő katasztrófahelyzetekben, hogyan viselkedjenek. Késmárky András szerint nem egy ad hoc szerveződő csapatról, hanem szakmailag és erkölcsileg is összeszokott emberekről van szó. A vezető különösen büszke arra, hogy szervezetük egyik vallási felekezetnek vagy pártnak sem tagja. Elnemkötelezettségüknek köszönhető például az, hogy a különböző országok kormányai különösebb gond nélkül beengedik területükre.

Az informatika bevetése

A DEKOM tagjai nem idegenkednek korszerű informatikai eszközök használatától. A csapat diagnosztikai rendszerei műholdas kommunikációra képesek, GPRS-adatforgalom használatával webkamerákkal közvetíthetik a betegvizsgálat minden egyes lépését. Vagyis akkor is tudnak konzíliumot tartani például a debreceni egyetemen lévő kollégáikkal, ha a sivatag közepén vagy messze kint egy tanyán vannak. Miután a szervezet tevékenysége igencsak szerteágazó, a külföldi katasztrófahelyzetekben való segítségnyújtás egyike a teendőiknek. Itthon például bejárják a tanyavilágot, élelmiszert és orvosi ellátást adnak a viszonylag elszigetelten élő embereknek. Keresőkutyájukkal, Naszkával, az angol vérebbel karácsony estéjén is dolgoztak, a rendőrség kérésére egy eltűnt gyermeket kerestek és találtak meg. Ha pedig megkérik őket, akkor a regionális karitatív jellegű rendezvényeket orvosi szempontból biztosítják, így ezek a szervezetek nem az orvosi jelenlétre, hanem céljaik megvalósítására tudnak költeni minden forintot.

Katasztrófaelhárítás

A debreceni egyetemmel közösen az egyesület tudományos kutatást végez a katasztrófák orvosi ellátásának korszerűsítése érdekében. A debreceni egyetem erős háttérintézménye a DEKOM-nak. Cserébe a szervezet tagjai kurzusokat tartanak az egyetemen, ahol a hallgatók a speciális körülmények között végzett orvosi munkával ismerkedhetnek meg. Rendszeresen tartanak terepgyakorlatokat, ahol a diákok szimulált katasztrófahelyzetekkel találkozhatnak, sátortábort kell építeni, műholdas kommunikációs rendszert felállítani, majd megtalálni az elveszett gyermekeket, kimenteni a szakadékba zuhant kisbusz utasait. Az egyesület munkáját a hatóságok is elismerték, hiszen a külügyminisztérium és a katasztrófavédelem is felkérte őket, hogy Magyarország hivatalos orvoscsoportjaként képviseljék az országot a külföldi és a hazai katasztrófák igényelte segítségnyújtásban.

Az adományvonal támogatásának rendkívül örülünk – mondja az egyesület vezetője. Az is jót tesz az egyesület hírnevének, hogy egyúttal a média figyelmét is sikerült egy kicsit rájuk irányítani. S így karácsony után arra a kérdésre, hogy mi az a valami, ami – tevékenységük szélesebb körű elismerése mellett – hiányzik a DEKOM tagjainak, Késmárky András azt válaszolta: egy igazi mentőautó, amely a jelenleg használt terepjárókat felválthatná.

A tanyavilágban élőket is meglátogatják a DEKOM tagjai
A tanyavilágban élőket is meglátogatják a DEKOM tagjai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.