A Pannon Alapítvány új példaképei

Alapításának hatodik évében megújította pályázati rendszerét a Pannon Példakép Alapítvány. Az új koncepció szerint ezentúl tematikusan, meghatározott területekről választják ki minden negyedévben a győzteseket, Magyarország példaképeit, akik az alapítványtól egymillió forintos támogatásban részesülnek.

Újdonság, hogy a zsűri által választott példaképek nem csupán egy-egy szűkebb csoport felkarolására vállalkoztak. Ők már szélesebb perspektívában gondolkodva az ország fejlődését elősegítő eredményeket kívánnak elérni a tudomány, a kultúra és a sport szolgálatában.

Az első negyedévben, 2009 márciusában olyan új „hétköznapi hősöket” választottak, akik a világmezőnyben értek el magyar sikereket.

A környezettudatos, természettudományos szemléletet családjától tanulta Ürge-Borsatz Diana. A környezetvédelemmel a rendszerváltás után kezdett foglalkozni, Tempusösztöndíjjal Angliába ment tanulni, hazajőve környezetfizikából államvizsgázott, majd a Közép-európai Egyetem (CEU) oktatója és az Éghajlatváltozás és Fenntartható Energiapolitika Központ igazgatója lett. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) húsz éve ad ki jelentéseket. A 2007-ben kiadott értékelő jelentésért, melynek összeállításában Diana vezető szakértőként vett részt, a szervezet Nobel-békedíjat kapott.

Gőz László a Budapest Music Center (BMC) létrehozásával egy olyan zenei információs központ kialakítását célozta meg, amely összegyűjti és hozzáférhetővé teszi mind a magyar klasszikus és dzsesszzenészek névsorát, mind a magyar kortárs zenedarabok adatait. Nevéhez fűződik a 2008-ban indított Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny. A BMC Records lemezkiadó albumainak száma mára eléri a 150-et. Gőz László cége 2010-ben nagy eseményre készül: a Music Fórum Budapest kortárs zenei központ megnyitására. A több mint 1,5 milliárdos – Ferencvárosban megvalósuló – magánberuházás számos új zenei elképzelésnek ad majd helyet.

Rátai Dániel, a Leonar3do megalkotója még nem töltötte be huszadik életévét, amikor pályamunkáját az arizonai Phoenixben a nemzetközi zsűri hat első díjjal jutalmazta. Tech Awards-elismerést Dániel előtt magyar jelölt még sohasem kapott. A Leonar3do az első olyan eszköz, amely egy egyszerű személyi számítógépet képes 3D-tervezésre alkalmas készülékké alakítani. A találmány felhasználási lehetőségei végtelenek: a megfelelő szoftverek kifejlesztését követően a formatervezésben, az orvoslásban, a fizikában, a játékiparban és az oktatásban is alkalmazható. Dánielről a Mit Lincoln Laboratory kisbolygót nevezett el.

A második negyedévben, 2009 júniusában olyan fiatalokat jutalmazott a kuratórium, akik a kommunikációban és oktatásban értek el korosztályukhoz viszonyítva említésre méltó eredményt.

Bukovics Martin diákújságíró Alternatíva címmel megjelenő iskolaújságját a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete az egyik legjobb diáklapnak minősítette. Martin támogatást nyert az EU Fiatalok Lendületben programján is. Az ingyenes Alternatívát Győrben a művelődési házakban, az iskolákban és a kávéházakban terjesztik.

Takács Mónika a Nagy Terv elnevezésű természetvédő mozgalom és oktatási terv ötletgazdája. Mónika a magyar Bio lógiai Társaság támogatásával valósította meg Nagy Tervnek nevezett mozgalmát, amelyben közel 70 állandó önkéntes, 13–25 éves fiatal segíti. Az Innovációs Szövetségben nagy sikert arattak önálló tervezésű, újrahasznosított anyagokból készült játékaik és oktatási módszereik.

Zöldi Zsuzsanna diák önkéntesként csatlakozott az ELTE Erasmus-programjának mentorhálózatához. Zsuzsannát tavaly májusban megválasztották az ELTE Erasmus-program főmentorának, ő koordinálja nyolc kar és a külföldi egyetemek kapcsolatát.

2009 szeptemberében a kuratórium olyan jelölteket keresett, akik aktívan közreműködnek abban, hogy a magyarországi hátrányos helyzetű csoportokat bekapcsolják a többségi társadalom életébe.

Dombi Gábor az Inforum (Informatikai Érdekegyeztető Fórum) civil érdekvédelmi szervezet főtitkára. A nonprofit szervezet egyik fő célkitűzése az ötven éven felüliek digitális felzárkóztatása, illetve az információs társadalom előnyeinek köreikben való meghonosítása. Tevékenységéhez olyan akciók kötődnek, mint a 2003-ban kezdődött Unoka-Nagyszülő Számítógépverseny. Inforum portált is létrehozott az ötven éven felülieknek. Rendszeresen kiadják a hátrányos helyzetűekről szóló elemzéseiket, az E-befogadás jelentéseit (E-Inclusion).

Czeizel Barbara 1992-ben hozta létre két társával a Budapesti Korai Fejlesztési Központot, melynek azóta is a vezetője. Nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy hazai tapasztalataira és külföldi tanulmányaira támaszkodva olyan intézményt hozzon létre, ahol sérült csecsemők és kisgyermekek komplex diagnosztikai vizsgálatát biztosítják, és fejlesztéseket, terápiákat végeznek. A központ évente közel 500 gyermekkel és családjával foglalkozik. Czeizel Barbara módszerét az USA-ban, Nagy-Britanniában, Németországban és Hollandiában is alkalmazzák.

Derdák Tibor tanár, szociológus, a sajókazai Doktor Ámbétkár Gimnázium alapítója és tanára azon kevesek közé tartozik, akik életüket egyetlen nemes ügynek szentelik. Romák felzárkóztatásán dolgozik, és már több sikeres projektet valósított meg. A baranyai Kis Tigris Gimnázium megszervezője, és nevéhez fűződik a Gandhi Gimnázium megalapítása is. Sajókazán a középiskolai oktatásból kihullott roma gyerekeknek segít az érettségi megszerzésében.

2009 negyedik negyedévében, decemberben huszadik alkalommal hirdette ki a díjazottak névsorát a Példakép Alapítvány. Ezúttal a magyar sportéletben jelentős szerepet játszó egyéniségeket jutalmazták.

Angyal Józsefné a fogyatékos sportolókkal foglalkozó Hársfa Egyesület vezetője. Az alig húsz sportolóval induló egyesület ma csaknem kétszáz tagot számlál. Az egyesületi tagok az országos versenyeken és a Paralimpián is számos arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek. Dávid Géza 1957-ben kezdte meg edzői pályafutását. Ma, hetvenhét éves korában is részt vesz a Lágymányosi Spariban a 10–18 éves korosztály edzésében és az egyesület igazgatásában.

A mindössze 17 éves Pintér Tamás a korosztályos Mountain Bike magyar bajnokaként lett a Példakép Alapítvány díjazottja. A fiatalember a 2009-es szezonban három Világkupa-futamra is kijutott, és megnyerte a Magyar Kupa-sorozat összetett első helyét.

A Pannon mobiltársaság határozott szándéka, hogy az ágazatot is sújtó gazdasági nehézségek ellenére nemcsak a Példakép Alapítványt folytatja, hanem változatlanul jelentős támogatást biztosít azoknak a kulturális intézményeknek, ökológiai mozgalmaknak és a vállalat közösségét megmozgató eseményeknek, amelyeknek 1991-es alapítása óta egyik úttörő szponzora.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.