Davosban nem kérnek a vészmadarakból

A holnap kezdődő 40. Davosi Világgazdasági Fórum oldottabb hangulatban telik majd, mint a tavalyi. A válságot legyűrő világgazdaság esélyeit latolgató szakemberek körében ugyanis döntő fölénybe kerültek az optimisták.

A davosi bölcs baglyok ismét huhognak, s noha a befektetők legszívesebben visszazárnák őket az odújukba, azért érdemes meghallgatni az aggályaikat. A világgazdaság folyamatait nagy biztonsággal előre látó és a vészharangot idejében megkongató sztárközgazdászokról van szó: Nouriel Roubini, Joseph Stiglitz és a magyar származású Soros György már most figyelmeztet arra, hogy a válságból való kilábalási folyamat törést szenvedhet az idén, s megszakadhat a tíz hónapja tartó tőzsdei erősödés.

Kevesebb kozmetika is elég – Már fényesebbek a kilátások, mint egy éve
Kevesebb kozmetika is elég – Már fényesebbek a kilátások, mint egy éve

„Válságmeteorológiai” előrejelzésükért Roubiniékat egy éve mágusoknak kijáró tisztelet övezte Davosban, a Világgazdasági Fórumon. Az év előrehaladtával azonban hitelük fokozatosan megkopott, hiszen amíg a Roubini cége 2009-re további visszaesést jövendölt, a japán gazdaság már a második, az amerikai és az uniós pedig a harmadik negyedévtől növekedési pályára állt, s az általa csak „döglött macskaként” jellemzett S&P 500-as tőzsdeindex is 45 százalékot tudott erősödni.

A hivatalos magyarázat szerint alulbecsülték a kormányzati gazdaságélénkítő csomagok hatását, és a banki likviditásnövelő akciók sikerét. Az amerikai kormányzati intézkedések a harmadik negyedév 2,2 százalékos GDP-növekedésének a kilenctizedét adták, s ezzel nem lehetett előre számolni – védekeznek. Mindenesetre Roubini már holnap, az első davosi pódiumbeszélgetésen nyilvánosan hamut szórhat a fejére – ha úgy gondolja.

Nouriel Roubini kutatócége továbbra is pesszimista: hozamesést, dollárgyengülést vár az évtől, s az állampapírok helyett a nagyobb megtérüléssel kecsegtető vállalati kötvények vásárlására buzdít. Roubini a hétvégén Hongkongban tartott előadásán az év közepét jelölte meg választóvonalként. Onnantól jön a piaci korrekció, amit a kedvezőtlen makrogazdasági hírek váltanak majd ki. Az Egyesült Államok, az EU és Japán gazdasága egyaránt lelassul – közölte a közgazdász.

Soros György már korábban elismerte, hogy tavaly alulbecsülte a gazdasági növekedés mértékét – emlékeztet a Bloomberg. Ugyanakkor kifejtette: a fellendülés vitorlájából kifogták a szelet, és ez egy újabb válsághoz vezet. Azt ő sem tudja, hogy ez idén vagy jövőre bontakozik majd ki. A szakértők szerint az élénkítőcsomagok idei kifutásával állhat elő ismét veszélyhelyzet.

A kormányzati pluszpénzek kivonásával a tavalyi 1,2 százalékpontról az idén 0,2 százalékpontra esik vissza a globális GDP-növekedéshez történő hozzájárulás. A vállalati szektor azonban nem erősödött meg annyira, hogy megálljon a saját lábán, illetve megéljen a megrendeléseiből. Helyzetüket nehezíti, hogy a kilátásba helyezett kamatemelések miatt a hitelhez jutás feltételei is szigorodnak. A befektetők általános véleménye szerint Rou biniék most is romlandó árut kínálnak, s az optimizmusra kiéhezett davosi közönség erre ezúttal nem lesz vevő.

Magyarok az idén sem mennek

Bajnai Gordon nem vesz részt a davosi világgazdasági fórumon, mert hazai elfoglaltságai ezt nem teszik lehetővé – közölte lapunkkal Szollár Domokos. A kormányszóvivő ezt azzal indokolta, hogy a miniszterelnök részt vesz a január 29-i Magyar–Orosz Gazdasági Vegyes Bizottság budapesti ülésén, amely kiemelt jelentőségű a két ország gazdasági kapcsolatának történetében.

Az eseményen több fontos megállapodás is várható. Miniszterelnöki szinten legutóbb 2008-ban képviseltette magát Magyarország Davosban, akkor Gyurcsány Ferenc fel is szólalt a fórumon. Tavaly a válságkezelésre való hivatkozással maradt távol a magyar küldöttség a gazdasági döntéshozók egyik legfontosabb találkozójáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.