Növelték bevételüket az áramcégek

Az árampiac szereplői 14,5 százalékkal növelték bevételeiket 2009 első három negyedévében – derül ki a Magyar Energia Hivatal (MEH) statisztikáiból.

Az adózás előtti nyereség a szektorban 176,9 milliárd forint lett, de a kisfogyasztókat és a közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatók 7,4 milliárd forint veszteséget könyveltek el az említett időszakban, ami rosszabb eredmény az egy évvel korábbinál: 2008 azonos időszakában az egyetemes szolgáltatók adózás utáni nyeresége még egymilliárd forint volt. A statisztikák szerint a Mavir nyeresége 27,3 százalékkal visszaesett.

A kereskedők 56,6 milliárd forint adózás előtti profitja az adott időszakban 81 százalékkal nőtt, nem számítva a Magyar Villamos Művek csoportot, amely 51 százalékkal 41,8 milliárd forintra növelte profitját. Az áramot a kereskedők novemberben 25 forint körüli kilowattóránkénti áron értékesítették, miközben a magyar erőművek 10 forint körüli áron adták el nekik. Az erőművi ár valamivel az import ár alatt volt novemberben. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.