Ismét vizsgálja Brüsszel a költségvetési hiányokat

Az Európai Bizottság a héten ismét elkezdi annak vizsgálatát, hogy az unió által engedélyezett költségvetési hiányt túllépő országok – köztük hazánk – kormányai valóban hatékony intézkedéseket hoztak-e a deficit leszorítására. Magyarország, Lettország és Litvánia rögtön az első, szerdai ülésen kerül sorra.

Az unióban érvényes szabályok szerint a deficitnek mindenkor a GDP 3 százaléka alatt kell maradnia. Azon tagállamok esetében, amelyek túllépik ezt a határt, a brüsszeli bizottság úgynevezett túlzott deficit miatt eljárást indít. Jóllehet a hiány féken tartását az unió elsősorban az euróövezet stabilitása miatt tartja fontosnak, az előírást a közös pénz övezetbe még be nem került országoknak is teljesíteniük kell.

Jelenleg több tagállammal szemben folyik ilyen vizsgálat – hazánk az egyik rekorder, hiszen 2004 júliusában indult az eljárás. Szakértők szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy a gazdasági válságot követően Magyarország az elsők között, jövőre teljesítheti az előírást. A most vizsgált többi ország közül Máltának idén, Litvániának szintén jövőre, Lettországnak 2012-re kellene kiigazítania hiányát.

Magyarországról a bizottság tavaly májusi jelentésében megállapította, hogy 2006 közepe óta észrevehető eredményeket ért el a költségvetési egyensúlytalanságok megszüntetésében. – Alapvetően fontos, hogy a kormányok olyan kiigazítási pályákat dolgozzanak ki, amelyek révén a gazdaság élénkülésének 2010-re várt kezdetétől fogva hozzá lehet látni az államháztartási hiány leküzdéséhez – fogalmazott akkor Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.