Elnök nélkül maradhat a Fed

A korábban vártnál jóval nagyobb akadályokba ütközik Ben Bernanke újraválasztása az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve élére. Az sem kizárt, hogy egy hét múlva nem lesz kinevezett vezetője az intézménynek.

A republikánus kötődésű bankárt még George W. Bush jelölte a Fed élére, ahol vasárnap jár le a mandátuma. Augusztusban Barack Obama elnök felkérte újabb négy évre, mert elégedett volt válságkezelő lépéseivel. Obama szerint a Fed-elnök – akinek pozícióját a Newsweek hírmagazin a világ negyedik legfontosabb tisztségének nevezte – nyugalommal és bölcsességgelközelített az összeomlás szélén álló pénzügyi rendszerhez, miközben „szinte egyik döntés sem volt könnyű, amit ő vagy bármelyikünk is hozott”. Ekkor a szenátusi jóváhagyás még formalitásnak tűnt, de a közhangulat azóta igencsak a demokraták, valamint a Wall Street és a bankárok ellen fordult – márpedig ez az idei kongresszusi választási évben már a politikusok bőrére megy. Emiatt több demokrata szenátor is nyíltan ellenzi Bernanke újraválasztását.

Vasárnaptól bizonytalan Ben Bernanke pozíciója
Vasárnaptól bizonytalan Ben Bernanke pozíciója

A házszabály szerint ugyan a végszavazáson egyszerű többség is elegendő, a parttalan vitát azonban a demokraták csak minősített többséggel akadályozhatják meg, amivel viszont még nem rendelkeznek. – Az elnök nagyon bízik benne, hogy jóváhagyják – közölte Obama jobbkeze, David Axelrod. A szavazásnak még kitűzött időpontja sincs. Elemzők szerint a Dow Jones index e heti mélyrepülésében a héten bejelentett tevékenységkorlátozása mellett a Bernankével kapcsolatos bizonytalanság is vastagon benne van.

Nem világos, hogy mi történik, ha a a szenátus nem hagyja jóvá idejében Bernankét. A törvény szerint „távollétében” Donald Kohn alelnök helyettesíti, de jogértelemzés kérdése, hogy a távollétet miként kell érteni. Elképzelhető, hogy akár Kohn, akár maga Bernanke ideiglenes megbízatást kap ebben az esetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.