Úthibák, károk, ügyfélszolgálatok

A kátyúk és a különféle úthibák biztosan nem tűnnek el egyik napról a másikra a közutakról. Felbukkanásukat, illetve a szerencsétlenül beléjük futó gépkocsikban keletkező károkat azonban legalább van hol bejelenteni.

Az úthibák bejelentésére a Magyar Közút 2006 januárjában hozta létre a Kátyúvonalat. A néhány hónap múlva új – a 06 (40) 188-866-os – helyi tarifáért hívható számra költöző, és Út-vonal névre váltó szolgáltatás kezdetben népszerű volt.

Működésének első évében több mint 142 ezren tárcsázták. A már nemcsak a kátyúk, hanem a balesetek, az utat elzáró letört faágak, állati tetemek, vagy éppen a közúti jelzőtáblákkal kapcsolatos problémák bejelentésére is szolgáló vonalat azonban ezt követően látszólag gyorsan elfelejtették: 2007-ben az ügyfélszolgálat 2576, 2008-ban 674 hívást regisztrált. Tavaly a telefonálók száma 1052 volt.

Az Út-vonal népszerűségének csökkenésével párhuzamosan egyre több bejelentést kap a Magyar Közút elektronikus úton. Az ugyfelszolgalat@ kozut.hu e-mail címre, illetve a www.kozut.hu honlapjára évente több ezer észrevétel érkezik. A lehetőségek köre előreláthatólag az idén februárban kibővül: a közútkezelő ugyanis szolgálatba állítja internetes oldalán új elektronikus ügyfélszolgálatát.

A jövőben sem változik, hogy a társaság a közvetlen balesetveszélyt jelentő hibákat lehetőség szerint egy napon belül kijavítja. A kevésbé veszélyes kátyúkat, gödröket pedig ütemterv szerint szüntetik meg. Akinek a gépkocsija mégis a közutak burkolati hibái miatt rongálódik meg, a Magyar Közút megyei igazgatóságain kérheti kára megtérítését.

A társaság weblapjáról letölthető kátyúkár bejelentő lapot, a sérült gépkocsi forgalmi engedélyének másolatával együtt személyesen, vagy elektronikus levélben juttathatják el a közútkezelőnek a károsultak. Ezt követően lehet a kárszakértővel telefonon egyeztetni a kárfelvétel részleteiről. A kárigény jogosságát a Magyar Közút szakértői megvizsgálják. A bejelentéseket általában 10–30 napon belül bírálják el.

A kárigény jogszerűségének elismeréséhez az autósnak igazolnia kell, hogy kára ott és úgy keletkezett, ahogy bejelentette. Ehhez célszerű részletesen leírni a káreseményt, és lehetőség szerint a helyszínen fényképet készíteni a kátyúról és a gépkocsiról is. Erre megfelelő akár egy mobiltelefonnal készült fénykép is. Emellett érdemes csatolni az esetnél jelen lévő tanúk nyilatkozatát, esetleg a helyszínelő rendőr jelentését. De a károsultnak kell igazolnia az igényelt kárösszeg jogosságát is – amire a biztosító kárfelmérése, vagy a szervizszámla a legmegfelelőbb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.