Nem szívódott föl a Túró Kiittyy

Az ígéretek szerint, ha csúszással is, de hamarosan elkezdik gyártani az itthon jól ismert túródesszert kínai változatát. A Túró Kiittyy üzeme már startra kész, a forgalmazáshoz azonban még hiányzik egy engedély.

Tavaly nyáron még arról szóltak a hírek, hogy az ősz folyamán elindulhat Kínában az itthon jól ismert Túró Rudihoz hasonló, a helyi igényekhez igazított túrós desszertek gyártása. A forgalmazás azonban nem kezdődött meg, s a hét elején olyan információk jelentek meg, melyek szerint az Eximbanknál vizsgálatot indítottak az ügyben. Három éve ugyanis a hitelintézet nyújtott mintegy kétmillió eurós kölcsönt a projekthez, amelynek sikere – az írás szerint – mára kétségessé vált. A beszámolók szerint a beruházásban magyar oldalól érintett EU-Milk Kft. teljes egészében felszívódott , internetes oldala megszűnt, vezetői elérhetetlenek – vagyis úgy tűnik, az egyébként a kínai félnek folyósított pénznek is bottal üthetik a nyomát.

Az EU-Milk azonban elérhető. Ügyvezető igazgatója, Tóthfalusy Péterné kérdésünkre elismerte: az eredeti tervekhez képest valóban csúszik a kínai rudi bevezetése, ám azt cáfolta, hogy bedőlt volna a beruházás. (A társaság honlapja – az eu-milk.hu és az eumilk.com címen – egyébként működik, bár még nincs kész, a portálon feltüntetett mobilszámon pedig el lehet érni az ügyvezetőt.)

A késés egy a forgalmazáshoz nélkülözhetetlen, a helyi élelmiszer-ipari hatóság által jegyzett szabványosítási engedély lassú kiadására vezethető vissza, ám ez az utolsó jóváhagyás, amire szükségük van. Ennek kiadását már többször ígérték a kinti hatóságok, legutóbb most januárra. A helyzet azért nem könynyű, mert a túrót Kínában egyáltalán nem ismerik, így forgalomba hozatali engedélyének a megszerzése rendkívüli nehézkes, még a vártnál is a vártnál is sokkal lassabban halad a procedúra.

Emiatt csúszott meg ázsiai partnerük is az Eximbanktól kapott hitel törlesztésével - tette hozzá az ügyvezető igazgató, aki szerint azonban nem állandó problémáról van szó, mindössze egyszer fordult elő, tavaly év végén. Az elmaradást éppen az magyarázza, hogy a kínaiak korábban úgy kalkuláltak, mostanra beindul a forgalmazás, s a bevételekből fizetik a kötelezettségeiket. A legutóbbi törlesztés alkalmával egyébként csak a tőkerésszel maradt adós a cég, a kamatokat megfizette. Tóthfalusy Péterné elmondása szerint pedig szerint pedig tárgyalnak a kínai partnerrel, hogy milyen módon akarják ezt a kötelezettségüket teljesíteni.

A kínai üzem egyébként teljesen elkészült, s a gyártáshoz szükséges engedélyeket is beszerezték. A próbagyártáson már túl vannak, ennek során mindent rendben találtak – állítja az ügyvezető. Kifejtette: a hírekben szereplő azon állítás sem igaz, hogy egy gépsort adtak volna át. Az eredetileg tervezett kétezer négyzetméezer négyzetméteres üzemet alakítottak ki, ahová öszszesen 83 gépet szállítottak le. Azt azonban nem tagadta, hogy vannak nézeteltérések és viták kínai partnerükkel, ám ezek olyan természetűek, amelyek egy ilyen közös projekt során normálisnak mondhatóak – fogalmazott.

A témában kerestük az Eximbankot, ahol annyit mondtak, a kínai rudikkal kapcsolatban semmilyen vizsgálatot  nem folytatnak. Már csak azért sem, mert az általuk folyósított kölcsönt a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) garantálta, így a pénzüket mindenképpen megkapják. Az, hogy nincs eljárás, persze nem jelenti, hogy a projekt ne dőlhetne be, ekkor már az lenne a kérdés, hogy a Mehib hogyan juthat hozzá a pénzéhez – tették hozzá. A hitelt egyébként nem a magyar cég, hanem a kínai vette fel, így a törlesztés is az ő feladatuk. Az EU-Milk a gyártáshoz szükséges gépeket kiszállította és később be is üzemelte. A négy magánszemély által alapított EU-Milk egy pekingi magyar–kínai gazdasági fórumon kötött együttműködési szerződést a Zhogxing Ltd. agrárcéggel, elsősorban az említett magyar édesség, valamint kefir és joghurt előállításáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.