Röviden

Harmincezer hazai vállalkozás adta föl a küzdelmet tavaly

Tavaly a megelőző évinél 37 százalékkal több, 29 136 fizetésképtelenségi eljárást indítottak Magyarországon – áll a Coface Hungary összegzésében. Nagyjából felefele arányban oszlik meg a felszámolási és a végelszámolási eljárások száma, míg csődöt csupán 120 esetben jelentettek. Az ágazatok közül továbbra is a kereskedelem és az építőipar vezeti a feketelistát. (Munkatársunktól)

Csődvédelmet kért a Japan Airlines

Állami irányítás alá kerül a kedden csődöt jelentett Japan Arirlines (JAL). Ázsia legnagyobb légitársasága nem tudta tovább finanszírozni 25 milliárd dollárra nőtt adósságállományát, ezért folyamodott csődvédelemért Tokióban és New Yorkban. A cégóriás talpra állítását a japán kormány az állami ETIC befektetési társaságra bízta, amely ehhez 10 milliárd dollárt használhat fel. (K. B.)

Nincs Turo Kiittyy-vizsgálat az Eximbanknál

Nem kezdett vizsgálatott a kínai gyártású túrórudi miatt az Eximbank – állították lapunknak a hitelintézetnél, arra a sajtóhírre reagálva, hogy a befektetés lehetséges bedőlése miatt eljárás indult a banknál. Az Eximbank a Turo Kiittyynek keresztelt desszert gyártásához szükséges gépsor értékesítéséhez nyújtott hitelt még három éve a kínai Dzsong Hszing nevű cégnek. Hozzátették: hogy nincs vizsgálat, az még nem jelenti azt, hogy az ügylet végül ne dőlhetne be, ám mivel államilag biztosított hitelről van szó, a Mehib így is, úgy is fizet. Az már más kérdés, hogy ha kedvezőtlenül alakul a történet, akkor a Mehib hogyan tudja majd behajtani a kétmillió eurós kölcsönt. (Munkatársunktól)

GVH: a Csányi-csoport megveheti a Tendrét

Az OTP-vezér Csányi Sándorhoz köthető szingapúri CSIM Pte. Ltd. megvásárolhatja a takarmánygyártó Tendre Kft.-t - döntött a GVH. A versenyhivatal azért bólintott az ügyletre – derül ki az indoklásból –, mert bár egyes, a Csányi Sándorhoz köthető mezőgazdasági vállalkozásokon belül folyik takarmánygyártás, ám piaci súlyuk nem akkora, hogy káros versenyhatásoktól tartani kellene. A Tendre Kft. egy másik összefonódásban is érintett volt, miután megvette a fuvarozással foglalkozó Foring Kft.-t. Ez utóbbi esetben azonban elmulasztotta a versenyhatóság engedélyét kérni, így 5 millió forint bírságot kapott. (Á. A.)

Tavaly novemberig csökkent a reálkereset

A reálkereset 2009 első tizenegy hónapjában 2,4 százalékkal maradt el az előző évitől – tette közzé tegnap a KSH. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 197,9 ezer forint volt. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.