A hét közepétől más lesz a vagyonadó-kalkulátor

Pár napon belül kiigazítják a vagyonadó-kalkulátort. Az ombudsman ajánlásait követő változtatások során arra is ügyelni kellett, hogy hackerek ne jussanak hozzá az adóbevallásainkhoz.

Előreláthatólag a hét közepére átvezeti a vagyonadó-kalkulátoron az adatvédelmi biztos ajánlásait az APEH – tájékoztatta a Népszabadságot tegnap Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője. A változtatások után csak akkor kell majd kitölteni a személyes adatokra vonatkozó részt (a nevet, az adószámot, illetve az adóazonosítót és az e-mail elérhetőséget), ha az érdeklődő menteni óhajtja a kalkulátor által kidobott értéket. A szimpla böngészéshez tehát nem lesz szükség ezeknek az adatoknak a feltüntetésére, s azokat a továbbiakban sem naplózzák, azaz nem rögzítik az ahatóságnál.

További változás lesz, hogy amennyiben mentik a becslést, a rendszer automatikusan ellenőrzi, hogy valódi adatokat adott-e meg a lekérdező. Azaz a megadott névhez tényleg az az adóazonosító tartozik-e, amit az erre szolgáló sorba beírtak. Így elkerülhető, hogy nem valódi adatokkal készülhessenek mentett adatállományok. Ez persze magában hordozza a veszélyt, hogy egy hackertámadás (vagyis az adóhatóság belső informatikai rendszerét érintő támadás) esetén a hacker hozzáfér a törzsállományban szereplő adatokhoz – akár adóbevallásokhoz. Az APEH ezért egy külön adatállományt állít össze, melyben csak a nevek, az adóazonosítók, az adószámok szerepelnek, és ezt társítja a kalkulátorhoz.

Az eddig mentett adatok nem vesznek el, de átfésülik azokat, és ha olyanra bukkannak, ahol nem illeszkedik a név és az egyéb azonosító, a megadott e-mail címen értesítést küldenek, hogy a mentett adat nem lesz bizonyító erejű egy esetleges ellenőrzéskor. Ez pedig fontos, mert a mentett adat birtokában nem kell mulasztási bírságot és pótlékot fizetni abban az esetben, ha a revizor tíz százalékot meghaladó mértékben becsüli nagyobbnak az ingatlan értékét, mint amennyit az APEH kalkulátora megadott (de a különbözetre jutó adót ekkor is meg kell fizetni).

Jóri András ombudsman ajánlásának megfelelően nyilvános lesz a kalkulátor számítási módja is, vagyis hogy milyen szempontokat vesz figyelembe a rendszer. Ebből kiderülhet például, hogy a válság miatt mekkora értékcsökkentést ismer el a számláló, amint erre egy közelmúltban adott nyilatkozatában Oszkó Péter pénzügyminiszter tett utalást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.