Röviden

Leszorítják a béreket a kelet-európaiak Angliában

Összességében pozitív a kelet-európai EU-munkavállalók tömeges bevándorlásának hatása a brit gazdaságra. Mivel a keletiek zöme a brit átlagnál kevesebbet keres, jelenlétük bérleszorító hatással is jár éppen a legalacsonyabb jövedelmű hazai munkavállalók körében – áll a brit esélyegyenlőségi és emberijogi bizottság megrendelésére elkészített tanulmányban. A The Observer brit lapban közölt részletek szerint 1,5 millióra becsüli azok számát, akik a 2004-es EU-bővítés óta munkavállalási céllal Nagy-Britanniába érkeztek az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai országból. (MTI)

Szociális és bizalmi válságban van Magyarország

Társadalmi, szociális és bizalmi válsággal is szembe kell nézni az új évtizedben Magyarországon, amelyből kiutat az Ecostat szerint a gazdaság magas anyagés energiaigényének csökkentésén alapuló stratégia jelenthet. A kutatóintézet Mikroszkóp című kiadványában kifejti: a növekvő eladósodottság megnehezíti a kedvezőtlen hatások mérséklését. A fejlettebb országok anticiklikus költségvetési gyakorlatának alkalmazására a költségvetési kiigazítás kényszere miatt nincs lehetőség. Így a többszörösen is hátrányos helyzetben levő magyar gazdaságra egyedi terápiát kell kidolgozni. (MTI)

Rekordfizetések és -jutalmak a Wall Streeten

A vezető amerikai bankoknál és értékpapírcégeknél minden korábbinál nagyobb összeget, 145 milliárd dollárt érnek el a 2009-es fizetések és jutalmak a közvélemény felháborodása ellenére – írta a The Wall Street Journal. A napilap számítása szerint a 38 legnagyobb pénzügyi cégnél a vezetők, kereskedők, befektetési bankárok és pénzügyi menedzserek tavaly csaknem 18 százalékkal többet kerestek, mint egy évvel korábban. A kifizetések összege meghaladja a korábbi rekordot produkáló 2007-es adatot is. (MTI)

Az Egyesült Államok a legnagyobb gázkitermelő

Az Egyesült Államok 2009-ben – hét éve először – maga mögé utasította Oroszországot a gázkitermelésben: az amerikai kitermelés 3,9 százalékkal, 624 milliárd köbméterre nőtt, míg az oroszországi 12,4 százalékkal, 582,3 milliárd köbméterre csökkent – adta hírül a Kommerszant című orosz gazdasági lap. A többi kitermelő nagy leszakadással követi az elsőket: a harmadik és negyedik helyen Kanada és Irán állt. Szakértők szerint az oroszországi kitermelés egyenesen a hetvenes évek szintjére esett volna vissza, ha a Gazprom nem állítja le tavasszal a türkmenisztáni gáz átvételét. A Gazprom szerint a kitermelés ilyen jelentős csökkenése első ízben fordult elő a cég történetében. Az Egyesült Államok egyébként stabilan őrzi első helyét a gázfelhasználásban. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.